Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

АРТРИТЪТ И АРТРОЗАТА се обострят наесен

Текст: д-р Анелия Радикова, специалист-ревматолог в болница „Люлин“ и 12 ДКЦ в София
01.09.20

„Ставите ме „въртят“, времето ще се разваля!“. Изключено е да не сте чували тази „синоптична прогноза“. А ако имате ревматологично заболяване, вероятно сте влизали и в ролята на „метеоролог по неволя“.  Защо смяната на сезоните е критична за пациентите със ставни патологии? Налага ли се промяна на терапията и режима им през есента? И какви рискове крие самолечението при болки и скованост в ставите?

„Ставите ме „въртят“, времето ще се разваля!“. Изключено е да не сте чували тази „синоптична прогноза“. А ако имате ревматологично заболяване, вероятно сте влизали и в ролята на „метеоролог по неволя“.

Защо смяната на сезоните е критична за пациентите със ставни патологии? Налага ли се промяна на терапията и режима им през есента? И какви рискове крие самолечението при болки и скованост в ставите? Попитахме д-р Анелия Радикова, специалист-ревматолог в болница „Люлин“ и 12 ДКЦ в София.

Колебанията в атмосферното налягане са причината страдащите от артрит и артрози да са отлични „метеоролози“. „Непосредствено преди влошаване на времето, то пада. А ниското атмосферно налягане създава условия за „подпухване“ на тъканите. Когато е по-студено, кръвообращението ни се забавя“, разкрива причините д-р Анелия Радикова.

„В кръвоносните съдове се намират т.нар. барорецептори, които индексират промените във външната среда, като влияят върху сърдечносъдовата и нервната система. Именно оттам се генерират сигналите за болка при вариации в атмосферното налягане. Притискат се нервните окончания. Затова болката в ставите и мускулите се усилва“, обяснява ревматологът от болница „Люлин“.

Влагата – характерна за есенния сезон, е другият климатичен фактор, който предизвиква дискомфорт у пациентите. „Тя влияе особено на по-възрастните хора, като обостря болката и затова се засилват оплакванията“, уточнява специалистът.

Страдат всички стави

Най-чувствителни през по-влажния и хладен сезон очаквано са възрастните хора с дегенеративни ставни заболявания. „Това са пациенти с различни артрози – на малките стави на ръцете, на коленете и тазобедрените стави, както и болни със засягане на ставите на гръбначния стълб – със спондилоза, остеохондроза“, изброява ги д-р Радикова.

Като допълва, че смяната на сезоните обостря състоянието и на хората с възпалителни ставни заболявания – например ревматоиден артрит, псориатичен артрит, анкилозиращ спондилит и т.н.

Хиалуроновата киселина помага

Изисква ли в такъв случай смяната на сезоните корекция на терапията, или пък предписване на симптоматично лечение, добавки или физиотерапия? „В зависимост от състоянието, често се налага да се проведе курс с нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/“, признава ревматологът.

Хондропротекторите – група медикаменти, които укрепват ставния хрущял, също дават резултат. „За да подействат обаче, е редно да се приемат минимум три месеца“, уточнява специалистът от 12 ДКЦ в столицата. „С много добър ефект е и вътреставното приложение на хиалуронова киселина. Не е за подценяване и балнеосанаториалното лечение“, споделя опита си д-р Радикова.

Движението – и приятел, и враг

Макар да не са панацея, режимът и диетата имат роля в „битката“ с артрозите и артрита. „Диетичното хранене може да облекчи заболяването, но не и да го излекува“, изтъква специалистът от болница „Люлин“.

И не пропуска да отбележи, че наднорменото тегло при всички положения утежнява състоянието на пациентите, защото излишните килограми натоварват ставите. „Движението е изключително важно. Артрозните стави го „обичат“, болката намалява след раздвижване“, подчертава ревматологът.

„Обратно, при възпаление е уместно ставата да бъде оставена в покой за кратък период от време. Затова е необходима лекарска преценка – невинаги е лесно разграничаването между дегенеративната и възпалителната ставна патология“, бърза да предупреди д-р Радикова.

Бъбреците и стомахът са в риск при самолечение

Болките и сковаността в ставите са едва ли не ежедневие за голяма част от хората – особено над 55-годишна възраст, а рекламираните продукти са безброй. Затова и мнозина се „изкушават“ да си „предписват“ терапия сами.

Какви опасности крие самолечението? „Рисковете варират – от липса на какъвто и да е ефект от лечението, на фона на високата цена на хранителните добавки, до прием на добавки със сравнително „неизвестен произход“, които заливат пазара“, изтъква ревматологът. Специалистът от болница „Люлин“ напомня, че безконтролният прием на нестероидни противовъзпалителни средства, както и на кортикостероидни препарати също не е безобиден поради страничните им ефекти върху стомаха и бъбреците.

 

Кога да потърсим ревматолог?

Д-р Радикова подчертава, че българските пациенти с артрити и артрози имат достъп до всички съвременни терапии, с които боравят и колегите ѝ по света.

„Но лечението на двете групи заболявания – дегенеративни и възпалителни, е доста различно. Затова е важно те навреме да бъдат отдиференцирани. При артрозите например лекуваме с противовъзпалителни средства, хондропротектори и физиотерапия. При артритите освен НСПВС се включват специфични болестопроменящи лекарства. Важното е лечението да бъде започнато навреме!“, подчертава специалистът от 12 ДКЦ в столицата.

А кога е „навреме“? Д-р Радикова изрежда оплакванията, които „алармират“, че трябва да потърсим именно ревматолог, вместо да се лутаме между кабинетите на различни специалисти:

  • Сутрешна скованост с различна продължителност;
  • Оток в областта на засегнатите стави;
  • Болка, която трудно се повлиява от аналгетици;
  • Болка, която през нощта и в покой се засилва, вместо да се облекчава.
cross