Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Няма нищо по-приятно от аромата на прясно откъсната подправка от градината. Дори да нямаме двор, можем да си отгледаме вкъщи някои полезни и много приятни подправки – босилек, лук, кориандър, копър, фенел, чесън, лимонова трева, мента, риган, майорана, магданоз, розмарин, салвия, естрагон.

Освен че създават красота и уют у дома, тези подправки, отгледани в саксии в кухнята, винаги може да ви бъдат под- ръка, докато готвите.

Кулинарните подправки, както и повечето растения, имат нужда от добре навлажнена почва, за да растат и да бъдат свежи. Най-добре е да ги засеете в нови и почистени саксии, в качествена почва, като оставите достатъчно пространство между тях.

Препоръчително е, ако ще се отглеждат на терасата, растенията да се посеят през пролетта, а ако са на закрито – през късното лято или есента. Може да ползвате семенца или разсад. Важно е да поддържате почвата влажна, но не и мокра. Повечето билки са многогодишни, затова, ако ги съхраните през зимата, напролет отново ще имате свежи подправки.

Ето и някои лесни за отглеждане билки в саксия:

  • Босилек

Това беше и моят пръв избор за подправка в саксия. Босилекът облекчава стомашни и храносмилателни проблеми, помага при гадене и констипация. Може да се използва като дезинфектант и имуностимулатор, помага при чревни паразити и укрепва белите дробове, далака и чревния тракт.

Босилекът е нежно растение и има нужда от директна светлина, затова, ако го отглеждате вкъщи, трябва да го сложите близо до прозореца. Ако е на двора или на терасата, той ще си набави директно слънчева светлина. Използвайте ароматните листенца, преди растението да е цъфнало, за да се насладите на прекрасния аромат.

Босилекът върви особено добре с домати. Можете да приготвите свежа и ароматна салата, като нарежете прясно откъснатите листа върху розови домати. Прибавете щипка натурална сол (хималайска, морска, речна) и малко черен пипер и залейте със студено пресован зехтин.

  • Див лук или див чесън

Стимулират апетита, подобряват храносмилането, осигуряват добра превенция срещу сърдечносъдовите заболявания, облекчават при газообразуване. Може да подобрят способността на организма да метаболизира мазнините. Поради високото си съдържание на желязо предпазват от желязодефицитна анемия. И двете са многогодишни растения и могат да понасят по-сенчести места, но се чувстват по-добре, изложени на директна светлина. Старайте се да ги поливате редовно особено в по-сухо време.

Можете да посеете семената по-близо едно до друго, за да се подкрепят стръковете взаимно. Прясно откъснатият лук можете да добавяте към свежи салати и ястия с яйца. Дивият чесън е доста по-силен и ароматен, като може да слагате по малко количество в ястия, супи или сосове. По-продължителното готвене ще намали аромата на чесъна или лука, затова най-добре да ги добавяте накрая, ако искате да се усещат по-силно.

  • Кориандър

Помага при храносмилателни проблеми, газове и диария. Това едногодишно растение вирее най-добре на полусянка. Най-добре да го сложите в кухнята. Листата му не издържат дълго, затова ги отрежете непосредствено преди консумация. Може да ги прибавяте в супи, яхнии, пюрета, салати, риба, пилешко, кисело мляко и доматени сосове.

Сушените семена от кориандър вървят и с краставички с дива ферментация. Ако искате да си отгледате семена от кориандър, поставете го на директна слънчева светлина. Корените на кориандъра също могат да се консумират нарязани на ситно в яхния.

  • Копър

Едногодишно растение, което най-добре вирее на слънце. Можете да използвате както листата, така и семената на копъра. Листата вървят с кисело мляко, сирена и омлети, а също така и с риба, студени супи, картофена салата, със сьомга или телешко.

Семената може да вложите в питки и хлябове, в задушено месо, ориз или готвени зеленчуци. Те се използват често и за успокояване на раздразнен стомах и при колики. Листата на копъра са полезни за бъбреците и за далака, регулират кръвното налягане, подобряват апетита и повишават циркулацията на кръв. При кърмещи майки стимулират лактацията.

Сушените листа на копъра не съхраняват така добре аромата, затова го използвайте по-щедро, когато е сух. Листата копър се използват и за туршии с дива ферментация, тъй като предотвратяват развитието на лоши бактерии и микроорганизми.

  • Фенел

Подобрява храносмилането и намалява газовете. Подпомага функцията на бъбреците и пикочния мехур. Има лек разхлабващ ефект и облекчава коликите при бебета. Също подобрява лактацията при кърмещи майки. Полезен е за хора, страдащи от бронхит, астма, кашлица, туберкулоза и ревматизъм.

Фенелът е многогодишно растение, което може да порасне до човешки ръст, а дори и повече, затова му отделете повече пространство. За да се развива най-добре, фенелът трябва да е поставен на слънце. Ароматът му наподобява този на анасон и на копър. Върви на рибни ястия, на супи и салати. Фенелът има дребни и ароматни семена, които разгръщат аромата си, ако леко се запекат на сух тиган за две минути.

  • Лимонова трева

Оказва успокояващо въздействие върху нервната система. Стимулира лактацията и помага при стрес и анемия. Тя е лесно за отглеждане растение със свеж и приятен аромат, наподобяващ смес от лимон и мента. Поддържайте лимоновата трева добре подрязана, без да ú позволявате на прави семена.

Използвайте накълцаните листа за подправка към сладки ястия или комбинирайте с чубрица. Всичко, което се приготвя с лимонов сок, ще подсили аромата си, ако прибавите лимонова трева. Дръжте растението далече от вратата на кухнята или терасата, защото ароматът му може да привлече пчели. За разлика от повечето растения лимоновата трева търпи и по-влажна почва.

  • Майорана и риган

Тези две билки са подобни и си приличат на въшен вид. За разлика от ригана майораната има по-деликатен аромат, а риганът има доста натрапчив мирис. Всъщност риганът е дивата разновидност на майораната.

Най-често риганът се използва сушен за още по-силен аромат, като най-често се употребява в италианската кухня. В свежо състояние риганът върви на свежи салати, но може да го добавите в края на готвенето към супи или сосове за риба.

И двете растения са многогодишни, въпреки че майораната често се отглежда като едногодишно. И двете обичат да бъдат на слънце. Майораната помага при храносмилателни проблеми, подходяща е при висока температура, нас-
тинки, главоболие и безсъние. Използва се и при менструални болки.

Лабораторни изследвания доказват, че майораната инхибира вируса Herpes simplex, който причинява обикновен и генитален херпес. От векове в китайската медицина риганът се използва при висока температура, гадене, диария и кожни проблеми. Спомага за изчистването на мукуса. Риганът притежава мощни антиоксидантни и противотуморни свойства.

И не на последно място да не забравяме, че подправките са и билки. Всяка една от тях има своето полезно действие. Не пропускайте да ги ползвате! А още по-сладко е, ако сте си ги отгледали у дома.