Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Апетитни десерти с ябълки

04.04.23

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Ябълките са не само много вкусни, но и здравословни. Те са богати на фибри, витамини и антиоксиданти, което ги прави идеална съставка в здравословното ни меню. В тази статия ще можете да откриете няколко апетитни десерта с основна съставка – „нейно величество ябълката“.


Ябълкови мъфини

За да приготвите ябълкови мъфини, ще ви трябват следните съставки:

  • 2 чаши пълнозърнесто брашно,
  • 2 чаши настъргани ябълки,
  • 1 чаша кафява захар,
  • 2 яйца,
  • 1/2 чаша зехтин,
  • 2 ч.л. бакпулвер,
  • 1 ч.л. канела,
  • сол на вкус.

Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете захарта, яйцата и зехтина. В друг съд смесете брашното, бакпулвера, канелата и солта. Смесете мокрите и сухите съставки заедно и прибавете настърганите ябълки. Разпределете сместа във форми за мъфини и ги печете за около 25 минути, докато не станат златисти.


Ябълков сладкиш

За да приготвите ябълков сладкиш, ще ви трябват следните съставки:

  • 6 ябълки, нарязани на тънки филийки,
  • 1/2 чаша масло,
  • 1 чаша кафява захар,
  • 2 яйца,
  • 1 ч.л. ванилов екстракт,
  • 1 1/2 чаша брашно,
  • 1 ч.л. бакпулвер,
  • 1/2 ч.л. сол,
  • 1/2 чаша прясно мляко (или растителна алтернатива).

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете дъното на тавата с масло. Разпределете нарязаните ябълки в тавата. В една купа смесете маслото и захарта. Добавете яйцата и ваниловия екстракт и разбийте добре. В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Добавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте добре. Добавете млякото и разбъркайте отново. Изсипете сместа в тавата с ябълките. Печете във фурната за около 40 минути, докато сладкишът стане златист и се запече добре.


Ябълков пай

За да приготвите ябълков пай, ще ви трябват следните съставки:

  • 2 пакета кори за пай,
  • 8 ябълки, нарязани на тънки филийки,
  • 1 чаша кафява захар,
  • 1/2 чаша пълнозърнесто брашно,
  • 1/2 чаша масло,
  • 1 ч.л. канела,
  • сок от 1/2 лимон,
  • яйце за намазване.

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тавата за пай с масло. Разпределете захарта, брашното и канелата в купа. Добавете нарязаните ябълки, лимоновия сок и разбъркайте добре. Разпределете еднин пакет кори в тавата за пай, като ги намажете с масло. Поставете още един ред от кори и намажете отново с масло. Прибавете ябълковата смес в тавата. Разпределете останалите кори върху ябълките и намажете с масло. Използвайте яйцето, за да намажете върху корите. Печете във фурната за около 50 минути, докато паят стане златист и се запече добре.

cross