спасители на нашето здраве

Маг. инж. Неманя Стоилкович

Какво всъщност са антиоксидантите? Терминът „антиоксидант“ се отнася за всяка молекула, която може да стабилизира и деактивира свободните радикали, преди да са атакували клетките. Още в далечната 1954 г. при изследване на процеса на стареене Денъм Харман открива пръв истинската роля на свободните радикали. Това са метаболити с висока реактивност, които се произвеждат от човешкия организъм в резултат на метаболизма и производството на енергия. Производството на радикали е естествена реакция на организма на токсичните вещества в заобикалящата ни среда, като например: тютюнев дим, слънчеви лъчи, химикали, естествена и изкуствена радиация, дори много фармацевтични субстанции. Тялото ни произвежда свободни радикали дори по време на тренировки и при наличие на възпалителен процес.

Някои от най-важните роли на антиоксидантите са: Регенерация на увредените молекули, защита на ДНК от вредното въздействие на свободните радикали, производство на антиканцерогенни химикали, забавяне на процеса на стареене, понижаване нивото на холестерола в кръвта, понижаване на риска от рак, намаляване на риска от атеросклероза.

Видове антиоксиданти: Антиоксидантите могат да произлизат от човешкия организъм или от околната среда. Освен това има и изкуствени антиоксиданти, които се добавят в храните за предотвратяване на процеса на окисляване и тяхното разваляне. Много важни антиоксиданти, които би трябвало редовно да се внасят в организма с храната, са бета каротин, витамин A, витамин C, витамин E, селен.

Важно е да се спомене, че в нашия регион се срещат множество естествени антиоксиданти, както и храни, които съдържат антиоксиданти, и не е нужно да се мисли за онези, които са ни трудно достъпни.

Грозде: Всички сортове грозде са богати на антиоксиданти, но особено се препоръчват тъмните, защото са богати на фитохимикали – вид антиоксиданти, които предпазват на първо място от канцерогенни и сърдечносъдови заболявания.

Боровинки: Те са един от най-мощните антиоксиданти в природата, като особено важно е да се спомене, че най-качествени са дивите боровинки! Освен че предпазват клетките от потенциални увреждания, предизвикани от свободните радикали и облекчават по естествен път възпаленията в организма, боровинките имат и ред други полезни действия.

Червени зърнести плодове: От тези плодове специално ще посочим ягодите, малините и червения касис, защото всички те съдържат елагова киселина – още един фитохимикал, предпазващ от канцерогенни заболявания.

Черупкови плодове: Освен съдържанието на идеално балансирана доза естествени мазнини в съчетание с по-малко количество протеини и въглехидрати, тези плодове са и прекрасни антиоксиданти.

Зелен и черен чай: Само с една глътка чай в организма се внасят два потенциални фитохимикала: антоцианин и проантоцианин (става дума преди всичко за зеления и черния чай).

Бобови храни: Почти всички видове бобови храни са богати на антиоксиданти, а върховете на соевите зърна са богати и на витамин С, калций, цинк и селен.

Растителни подправки и гъби

Много от растителните подправки съдържат химически съединения с антиоксидантни свойства. Такива са например розмариновата киселина в розмарина, салвията и ригана, както и флавоноидите в розмарина и салвията. Като истински антиоксидантни бомби трябва да споменем и канелата и ригана.

Гъбите са най-добрият източник на антиоксиданта ерготионеин. Печурките съдържат този антиоксидант 12 пъти повече от пшеничните кълнове и четири пъти повече от пилешките дробчета. Освен печурките, по-голямо количество от този антиоксидант съдържат кладниците, както и екзотични гъби от рода на shiitake или maitake, но и лесно достъпните манатарки, самунки, млечници и други диворастящи гъби.