Пазителите на нашето здраве

маг. фарм. Душан Голич

Антиоксиданти се съдържат в червеното грозде, боровинките, къпините, малините, цитрусовите плодове, доматите и други плодове и зеленчуци, а могат да се приемат и под формата на хранителни добавки каквито са витамини A, E и C, бета каротин, коензим Q 10, селен, манган и други.

Човешкият организъм е една съвършена машина. Независимо дали сме на някоя студена улица или на топлия бряг на морето, клетъчната активност е насочена към адаптиране и регулиране на метаболизма на организма – редица сложни биохимични реакции, които протичат в клетките постоянно.

Но при тези сложни процеси се отделят и потенциално вредни молекули, които наричаме свободни радикали. Те могат да нарушат структурата на здравите и правилно работещи тъкани. В момента, в който броят на вредните радикали нарасне, неутрализирайки нормалните функции на здравия организъм, се появява оксидативен стрес, който увеличава вероятността от сърдечно-съдови и имунни заболявания, катаракта, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Еднообразната храна, а и алкохолът и цигарите, до голяма степен спомагат за образуването на свободни радикали и увеличават рисковете за здравето.

Антиоксидантите са съединения, които приемаме главно с храната. Те имат способността да неутрализират свободните радикали и по този начин помагат на организма да предотврати последиците от вредното им въздействие. Намираме ги в плодове и зеленчуци, особено в червеното грозде, боровинките, къпините, малините, още в цитрусовите плодове, доматите и т.н. Ако е необходимо, може да ги приемаме и допълнително под формата на хранителни добавки.

Витамини A, C и E имат добър антиоксидантен потенциал и се препоръчват при отслабване на имунитета и отпадналост. Бета каротинът е полезен при борбата със свободните радикали, като специално се препоръчва при по-дълготрайно излагане на кожата на слънчева светлина.

Коензим Q10 е мощен антиоксидант, който въздейства благоприятно на клетките на сърдечния и скелетните мускули, които са под постоянно натоварване.

Селенът и манганът са минерали, които са изключително полезни в борбата против оксидативния стрес. Редовният им прием се препоръчва при изтощаване на организма и някои болести на съединителната тъкан и костите.

Някои хранителни добавки от по-ново поколение са с такава формула, че имат по-силен антиоксидантен ефект. Това са тези, които съдържат органичен германий, ресвератрол, астаксантин и др. Препоръчват се при възстановяване от сериозни заболявания, или когато пациентът взима много лекарства. Приемът им има своите ползи, но дозите трябва да бъдат точно определени, ако става въпрос за деца, бременни и кърмачки.

Най-доброто, което може да направим за себе си е да постигнем баланс между дневните дейности, почивката и качеството на храната, която приемаме. Ако искаме да научим повече, трябва да се обърнем към лекар или фармацевт.