Само по лекарско предписание

маг. фарм. Душан Голич

Антидепресантите са група лекарства, които се прилагат при лечение на клинична депресия, обсесивно-компулсивно разстройство, тревожност, а освен това могат да бъдат предписани и като допълнителна терапия при хронични болки. Те представляват органични молекули, които са създадени с идеята да оказват въздействие върху определени центрове на мозъка и по този начин благоприятстват физиологичния баланс.

Раздразнителност, безпокойство, лош апетит и нарушено храносмилане, главоболие, сънливост или безсъние – това са само някои от симптомите на депресия, обикновено придружени и от негативна емоционална оценка на реалността. Хората в депресия извършват дневните задачи с мъка, демотивирани са, а промените в настроението им могат значително да застрашат качеството на живота им. В такива случаи специалистът може да предпише лечение с антидепресанти.

През последните две десетилетия употребата на тези лекарства е нараснала с 400% в развитите промишлени страни. В Словения, Франция и Германия около 5% от населението над 12 години приема някакъв вид антидепресанти. В Белгия, Испания и Великобритания тази цифра расте на 7%, докато в САЩ достига до 11%. Тъй като лечението с антидепресанти се превърна в терапевтична мода, страничните ефекти от него се срещат все по-често и е важно да сте добре информирани.

Медикаментите се приемат по едно и също време всеки ден. Някои от тях от самото начало се приемат в пълни дози, докато при други е необходимо постепенно увеличаване на дозата през първата седмица. Ефектът от тях се забелязва седем дни след началото на лечението. Понякога са необходими четири до шест седмици, за да се постигне цялостното им въздействие.

Като странични ефекти при употребата на антидепресанти могат да се забележат нарушение на съня, главоболие, повишаване на апетита, намаляване на либидото и др. Трябва да бъдете търпеливи, ако симптомите се появят в началото на лечението и да продължите с приема на предписаните медикаменти, защото страничните ефекти ще изчезнат до няколко дни. Ако това обаче не се случи, задължително трябва да се консултирате със своя лекуващ лекар. Преустановяването на лечението без предходна консултация с лекар или фармацевт също не се препоръчва.

Дозировката се определя според профила на пациента, като при бременност, кърмене, или терапия с други лекарства, се налагат специални корекции. По време на лечението не се препоръчва прием на препарати с жълт кантарион и консумация на грейпфрут, заради възможните взаимодействия. Избягвайте алкохола, защото може да предизвика главоболие, замайване или гадене.

Специалистът ще назначи лечение спрямо конкретните симптоми и според това дали съществува някакво друго заболяване. В случай на странични ефекти, може да го промени. Необходимо е да си сътрудничите с него и да го информирате за реалния напредък на лечението.

Понякога антидепресантите не могат да отстранят причината за депресия, а само да облекчат успешно симптомите и да позволят на пациента да води нормален начин на живот. В този случай лекарствата се взимат в продължителен период, докато истинската причина не се премахне посредством други методи.