Текст: д-р Ивайло Илиев, УНГ специалист в УМБАЛ-Бургас

Любимият сезон – лятото, често вкарва малчуганите в неприятния капан на ангината. Защо мъчителното възпаление на гърлото и сливиците е толкова често през ваканциите? „Виновен“ ли е сладоледът и трябва ли да внимаваме с него? Могат ли „бабините рецепти“ да изместят антибиотика? И кога се вземат радикални мерки като премахване на сливиците? Попитахме д-р Ивайло Илиев, който е УНГ специалист в УМБАЛ-Бургас.

„Виновник“ за честите ангини през лятото са температурните амплитуди и колебания, обяснява д-р Ивайло Илиев. В горещото време често посягаме към студени храни и напитки или пък се крием от жегата в стаи с климатик. „Тези резки промени много често водят до относителен имунен дефицит и способстват развитието на патогенни бактерии – нормално обитаващите устната кухина могат да се превърнат в такива“, допълва УНГ специалистът. Друга заплаха в сезона на игрите пред блока и на плажа са вирусните инфекции. „При контакт между децата във ваканционни условия, когато се събират на още по-големи групи, те може да прераснат в малки епидемии. Започнало като вирусна инфекция, заболяването се развива и се стига до усложнения като ангина“, предупреждава д-р Илиев.

Вирус или бактерия?
Най-често ангините са вирусни и бактериални. Като при вторите има различни степени на изразеност на заболяването, уточнява специалистът от УМБАЛ-Бургас. „Най-тежката е т.нар. конфлуираща ангина, при която гнойният налеп обхваща цялата повърхност на сливицата. При останалите по-леки видове той е под формата на по-големи точки или петна по сливиците“, разкрива д-р Илиев. При по-малките деца съществува и т.нар. херп ангина, причинителят на която е коксаки вирус, типичен за летните месеци. При него не се налага антибиотична терапия, лекува се симптоматично. „Започва драматично и бързо отминава. По-скоро може да се надцени и да се изпише ненужно антибиотично лечение. Може да се сбърка, когато остатъците от храна и мъртви епителни клетки попадат в неравности по повърхността на сливиците, наречени крипти или ниши, задържат се там и изглеждат като точковиден гноен налеп. Тогава погрешно се изписва антибиотик“, разкрива д-р Илиев.

„Бабините рецепти“ не помагат
Обтриването на сливиците със сода – най-популярната „бабина рецепта“, не е спасение при ангина, предупреждава д-р Илиев. Причината е, че инфекцията обхваща цялата сливица в дълбочина. „Обтриването премахва повърхностния налеп, който се появява отново на същото или друго място. Не се премахва самата инфекция. Необходимо е антибиотично лечение с точен медикамент и подходяща продължителност на приема“, категоричен е УНГ специалистът. Допустимо е в началния стадий да се изчака с антибиотика. Детето да се наблюдава 2–3 дни и при контролния преглед – в зависимост от това дали проблемът е отшумял, или се е задълбочил, лекарят да прецени дали да го изпише. Появят ли се гнойни налепи обаче, задължително се взема антибиотик. „Има период, в който ангината започва, но не е напълно развита и не е с типичните симптоми по сливиците. Тогава може да се изчака, да се дадат противовъзпалителни медикаменти, локални антисептици и много течности. Да се извърши контролен преглед и тогава да се прецени дали да се изпише антибиотик“, обяснява д-р Илиев.

Бъбреците и сърцето са в риск
Коварното при ангината е, че може да прерасне в хроничен тонзилит. Честите ѝ рецидиви са признак именно на подобен проблем. „Хронично възпалените сливици може да засегнат стави, бъбреци, сърдечни клапи. За да се предотврати това, трябва да се взема достатъчно дълго подходящ широкоспектърен антибиотик“, обяснява д-р Илиев. При чести рецидиви може да се обмисли и премахване на сливиците – подобно решение обаче се взема след сериозна преценка от УНГ специалист. „Строгите критерии включват поява и наличие на няколко ангини в една година или няколко ангини в 2–3 поредни години. Както и оплаквания от съседни органи – болки в ставите, бъбречни възпалителни заболявания, сърдечни заболявания, ендокардит”, подчертава д-р Илиев.

Сладоледът не е табу
Любимото лятно изкушение на всяко дете – сладоледът, не бива непременно да е табу. Д-р Ивайло Илиев не препоръчва да лишаваме малчугана от леденото лакомство, за да се „застраховаме“. Единствено децата, които правят чести ангини или в момента са с възпаление, следва да се ограничат от сладолед или любимата скрежина, уточнява УНГ специалистът от УМБАЛ-Бургас.