Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Ангели за българия

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Ангели за България
01.08.22
BETTY брой 99

За никого не е тайна, че много хора в България живеят на ръба на оцеляването, че много семейства се справят единствено благодарение на подкрепата на техни близки в чужбина. Но има и такива българи по света, които всеки месец отделят от своите лични доходи, за да помагат на напълно непознати сънародници у нас. Такива са Ангели за България.

За никого не е тайна, че много хора в България живеят на ръба на оцеляването, че много семейства се справят единствено благодарение на подкрепата на техни близки в чужбина. Но има и такива българи по света, които всеки месец отделят от своите лични доходи, за да помагат на напълно непознати сънародници у нас. Такива са Ангели за България.

„По света живеят над 2 милиона българи и ние вярваме, че всички искат България да просперира. За съжаление просперитет не е думата, която описва състоянието на народа ни. Затова ние, от „Ангели за България“, вярваме, че можем с общи усилия да помогнем. Вярваме, че всеки от нас може да отдели символична сума от 2-5-10 евро на месец, която не би се отразила на качеството му на живот, но обединени хиляди българи всеки месец ще правим чудеса за народа си.“

„Ангели за България“,
Благотворителната организация на българите в чужбина

Идеята витае във въздуха от дълго време, но кризата е искрата, която кара Стела Иванова от Видин да основе организацията „Ангели за България“. Стела живее със семейството си от осем години в Обединеното кралство. За кратко време тя успява да намери съмишленици и помощници, хора с големи сърца, които да я последват в каузата.

Създават уебсайт и постепенно започват да събират на едно място българите по света, които искат да помагат на нуждаещи се сънародници в България: възрастни и/или самотни хора, деца/възрастни в неравностойно положение, болни, многодетни и/или бедни семейства, други хора в нужда.

Каузи за здравна подкрепа

Голяма част от каузите са свързани с помощ на хора в тежко здравословно и финансово състояние, с проблемите на здравната ни система.

Реализирани са каузи като: медицински прегледи за хора от различни български села, лишени от достъп до здравна помощ, осигуряване на пакети с лекарства за домакинства в различни градове, осигуряване на храна за лежащо болни възрастни, на проходилки и колички, за деца с детска церебрална парализа, помощ при изваждане на ТЕЛК решения и закупуване на помощни средства, осигуряване на уреди за рехабилитация на възрастни хора с увреждания, на средства за лечение на деца в чужбина и др. „Ангели за България“ подкрепи кампанията за събиране на средства на сдружение „Аварийно спасяване Пловдив“ за закупуване на първата високопроходима линейка в България (повече информация за тази инициатива можете да прочетете в сп. „BETTY Моята аптека“ от януари 2022 г.).

Дългосрочна инициатива на организацията е обзавеждане на детски кътове в педиатрични отделения в държавните болници на територията на страната.

Как работи организацията?

„Ангели за България“ следват 4 основни принципа.

  • На първо място предлагат възможност дарителите да вземат демократични решения чрез гласуване за каузите, които ще се подпомагат.
  • Вторo, за да осигурят постоянна тенденция в даряването, даренията се правят като ежемесечни автоматични плащания (Direct debit), но предлагат и възможности за еднократни дарения.
  • Трето, за да има максимална прозрачност на даренията, правят изчерпателни отчети за кампаниите, навременни и добре обосновани с документи. Работят с доброволчески организации, които не усвояват част от даренията, и предоставят снимков материал и отчетни документи от акциите.
  • И четвърто, даренията им достигат директно до нуждаещите се в България. Организаторите извършват своята дейност абсолютно доброволно и покриват с лични средства някои от текущите нужди.

„Другата война“

През април 2022 г. „Ангели за България“ публикува новина в сайта си и разпространява информация за филма на Николай Василев „Другата война“. Филм, който засяга много въпроси и казва горчиви и неудобни истини, които изискват незабавни решения. Филм за войната с живота, нищетата и апатията, която водят нашите баби и дядовци. Филм, който потапя в безнадеждността на хората, а от друга страна, показва битката с безхаберието и корупцията.

„Гледахме го няколко пъти и както вече написахме, ако думите са били недостатъчни, то кадрите са безпощадни! Вижте какво правим всички ние заедно и колко наложително е то!“, пише в сайта Мартина Бонева. „Молим се да го е видял този, който има властта да промени това, и нека се погрижи за хората. Помолете се и вие! Молим ви да споделите! Нека този филм предизвика обществена реакция и извади картите на масата такива, каквито са!

Нека ни помогне в борбата ни за справедливост и достъпност до обществено здравеопазване за всички!“

Награди

За своята дейност „Ангели за България“ получава награда в конкурса „Дете на годината“ в категория „Помощ от чужбина за децата на България“ през юли 2021 г. През септември Българското национално радио номинира организацията в националната кампания „Будител на годината 2021“ и тя влиза в топ 10 измежду 130 личности и организации. През януари 2022 г. „Ангели за България“ е отличена с престижната награда на вестник „24 часа“ „Достойните българи“.

Как можем да помогнем?

Всеки желаещ може да се включи в инициативите с идеи, предложения за нови каузи, работа или по начин, по който може да допринесе най-добре. Можете да станете доброволец, да дарите, докато пазарувате онлайн, ако имате магазин – да поставите кутия за благотворителност и плакат, да се присъедините във Facebook групата и да поканите приятели да подкрепяте Facebook кампаниите, да създадете Facebook кампания за рождения си ден в полза на „Ангелите за България“.

От юли 2022 г. уникално по рода си приложение ABG Bulgarian community е в магазините на Apple и Google. То е създадено по проект на „Ангели за България“ и е разработено от Appolica, за да свърже по ефективен начин българите по света и да им помогне не само да се включват в каузите за подкрепа на нуждаещи се в България, но и за да осъществяват помежду си контакти, да разменят услуги и бизнес предложения, да увеличат клиентите си или да намерят нужната услуга.

За повече информация: www.angelsforbulgaria.com

cross