Опасна, ако не се лекува

д-р Йелена Стефанович, общопрактикуващ лекар

Анемията не трябва да се игнорира, а да се открие и лекува навреме. Нелекуваното малокръвие може да доведе до пренатоварване на сърцето и сърдечни проблеми, да забави умствените процеси, да предизвика деменция и да наруши трайно здравето.

Анемията или още малокръвието е недостиг на хемоглобин, в чийто състав влиза и желязото. Хемоглобинът е главен функционален белтък в еритроцитите (червените кръвни телца). Неговата основна роля е да пренася кислород от белите дробове към тъканите в организма, както и да транспортира въглеродния диоксид обратно до белите дробове, така че недостигът му пречи на нормалното функциониране на организма.

Симптоми
Едни от най-честите симптоми на анемията са умора, отпадналост, слаба концентрация, световъртеж, задух и учестено дишане, сърцебиене, бледа кожа и бледи видими (външни) лигавици, безсъние, мускулни крампи в краката, сухи и чупливи нокти.

Понякога обаче, симптомите са слабо изразени или се маскират зад тези на други заболявания. В тези случаи анемията може да остане неразпозната за дълго. Откриването и отстраняването на причините, които я пораждат трябва да започне възможно най-бързо. Предписаната от лекар терапия ще възпрепятства влошаването на съществуващите вече симптоми и възможните усложнения, които сериозно могат да нарушат здравословното състояние.

Множеството причини за намаляване броя на еритроцитите могат да се разделят в три групи:

Прекомерна загуба на кръв: Може да бъде акутна – след операция и нараняване или хронична, вследствие на хемороиди, карцином на хранопровода, стомаха или дебелото черво, както и след продължителна употреба на антиревматици. Като причина може да се яви и обилната менструация при жени в детеродна възраст или при кървене вследствие на хормонални промени, настъпващи при перименопаузата.

Недостатъчно производство на еритроцити: Обикновено се дължи на хранителен дефицит на желязо, витамин B12 и фолати, след понижено отделяне на еритропоетин при бъбречни заболявания или при аплазия на костния мозък, причинена от лекарства, токсини или вируси.

Повишено разрушаване на еритроцити: Може да бъде във връзка със заболявания на далака или заради автоимунни реакции и вродени дефекти в синтеза на хемоглобин.

Недостиг на желязо
По-застрашени от анемия са групите, които имат повишени нужди от желязо. Това са децата до три годишна възраст, жените с обилно менструално течение, бременните, спортистите, по-възрастните хора с или без хронични заболявания, хората след стомашна операция и алкохолиците. При възрастните анемията може да се появи и вследствие на нередовно и неправилно хранене. Вегетарианците и хората, спазващи строги диети, също могат да имат проблем заради недостига на витамин B12 в растителните продукти. Причина могат да бъдат и хроничните възпалителни заболявания на червата, които пречат на абсорбцията на желязо.

Диагноза и лечение
Подходите при лечението на анемията са различни в зависимост от причините, които са я породили. Ето защо, след констатирането на анемията при разговор с пациента, е много важно да се открие нейната причина. По правило първо трябва да се направи пълна кръвна картина, за да може лекарят да види стойностите на еритроцитите, хемоглобина и хематокрита (количеството еритроцити спрямо общия обем на кръвната субстанция). Заедно с това се определят и стойностите на желязо, трансферин и феритин в кръвния серум. Феритинът е най-важната форма за съхранение на желязото в организма, така че проверката на нивата му в кръвта е отличен показател на запасите на желязо. Ако при тези изследвания не се установи недостиг на желязо, следва допълнителна проверка на концентрацията на витамин B12 и фолиева киселина. Ако причината за анемията не се констатира и след това, се правят допълнителни лабораторни изследвания и пункция на костния мозък.

Освен това, желязодефицитната анемия при жените изисква назначаване на гинекологичен и гастроентерологичен преглед, а при мъжете на гастроентерологичен и урологичен.

Ако има кървене от стомашно-чревния тракт, то трябва да бъде спряно, а причината за него премахната по хирургичен път. При жените с обилно менструално течение цикълът трябва да се регулира. Ако причината е липса на витамин B12 или фолиева киселина, е необходима компенсация на фолатите с орален прием, а на витамин B12 интрамускулно по определен режим.

В случай на апластична анемия е необходимо да се спре лекарството, което предизвиква получената форма на тази анемия. Трансплантацията на костен мозък е възможна при хора под 40 години. При болни с хронична бъбречна недостатъчност трябва да се компенсира дефицитът на еритропротеини. В случай на рязка загуба на кръв се налага преливане на еритроцитна маса.

Предвид факта, че желязодефицитната анемия е хранителен дефицит, е необходимо той да бъде компенсиран с подходящи храни.

Прием на желязо
Най-добре е да си осигурите дневен прием на желязо от естествени източници.

Желязото, съдържащо се в животинските продукти се усвоява най-добре. Червеното месо е богат източник на хем, който влиза в състава на хемоглобина. В менюто трябва да присъстват червено месо, дреболии, яйца, риба, зелени и листни зеленчуци (броколи, спанак, спанаков лапад, бобови култури), коприва и цвекло, ядки и пълнозърнести храни. Продуктите, богати на витамин C, също стимулират абсорбцията на желязо. Ето защо е полезно да се включат в менюто салати от чушки, прясно или кисело зеле, както и прясно изцедени сокове от портокал, лимон и други цитруси.

За оптималната абсорбция (усвояване) на желязо е важен и начина на прием, тъй като някои храни възпрепятстват усвояването на желязо. Избягвайте прекомерна употреба на храна богата на оксалова киселина (суров спанак или шоколад без мляко), напитки богати на танини (кафе, черен и зелен чай). Избягвайте едновременната консумация на въглехидрати и храни, съдържащи желязо. При тази комбинация абсорбцията на желязо е понижена. Трябва да се отбележи, че някои медикаменти намаляват или неутрализират стомашните киселини ( H2 блокерите), и че лекарствата, които се свързват с жлъчните соли могат да понижат абсорбцията на желязо.

Хранителни добавки
Ако правилното хранене не е достатъчно за възстановяването на нормалните нива на желязо, се налага терапия с хранителни добавки. При всички случаи изборът, препоръчителната дневна доза и продължителността на лечението се предписват от личния лекар или хематолог. Освен това, през определено време трябва да се прави кръвна картина, за да не се стигне до прекомерно натрупване на желязо и нежелани ефекти.

Нежеланите реакции на хранителните добавки с желязо са гадене, подуване и проблеми с храносмилането. Нежеланите реакции на тези хранителни добавки представляват особен проблем за хората с язва и гастрит.

В допълнение към препоръчаните храни е важно колкото се може по-често да правите разходки на чист въздух. Анемията не трябва да се игнорира, а да се открие и лекува навреме. Ако не се вземат навременни мерки, тя може да предизвика сърдечни проблеми и пренатоварване на сърцето, както и да доведе организма до други тежки състояния. Може да забави умствените процеси и да предизвика деменция. Към нея трябва да се подходи отговорно. При малокръвие най-много страда сърцето и ако това продължи прекалено дълго, симптомите се влошават и увреждат здравето трайно.