отг. маг.-фарм. Анджелка Дамянович
спец. по фармацевтична информатика

Анемията се определя като абсолютно намаление на общата еритроцитна маса. Еритроцитите съдържат червен, богат на желязо протеин – хемоглобин (Hb), който пренася кислород от белите дробове до всички мускули и органи на организма ни и отстранява въглеродния диоксид, защото без кислород биха били невъзможни нормален живот и функциониране.

Причините за анемия
Обилно кървене (хеморагия) – характеризира се с бавно, продължително кървене, което може да премине съвсем незабелязано. Причина за кървенето могат да бъдат стомашно-чревни разстройства, употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (антиревматични средства, аспирин и др.), обилна менструация или кръвозагуба при раждане.
Прекомерно разрушаване на еритроцитите (хемолиза) – хемолитична анемия възниква поради преждевременно разпадане на червените кръвни телца, при което костният мозък не успява да ги компенсира достатъчно. Този тип анемия се среща при някои автоимунни заболявания.
Намалено производство на еритроцити и хемоглобин. Посочените причини са следствие от различни заболявания (на бъбреците, ставите, кръвотворните органи, хемороиди, стомашна язва и др.), нежелателни ефекти от лекарства, недохранване, дефицит на желязо и витамини (В12, С и фолиева киселина), както и от хирургични интервенции.

Симптоми на анемията
Понякога анемията се открива трудно поради много леките ранни симптоми.
умора – сънливост
слабост – бързо изморяване
бледност на кожата и лигавиците на устните, венците, конюнктивата, ноктите и дланите
световъртеж
учестен пулс – тахикардия
усещане за студ, особено на крайниците – ръцете и краката
тъга и депресия
отслабване на сексуалните функции
смущения на съня
загуба на апетит
може да се стигне до липса на менструация
тежката форма на анемия при по-възрастните може да доведе до сърдечна недостатъчност

Най-честите анемии
Желязодефицитната анемия възниква най-често от недостиг на желязо в храната и/или неспособност то да се усвоява при храносмилането. Това е най-честата форма на анемия, особено при женската популация, поради значителната кръвозагуба при менструация и в хода на бременността и кърменето. При по-възрастните причината, освен намален прием на желязо с храната, е и наличието на паразитни инфекции и кървене от стомашно-чревния тракт, както и ускорено разрушаване на еритроцитите (хемолиза) в резултат на други заболявания.
• Апластичната анемия е много тежка форма на анемия, при по-тежките случаи може да бъде опасна за живота и е следствие от намаляване или липса на производство на червени кръвни клетки поради увреден или неактивен костен мозък.
• Мегалобластната анемия се причинява от дефицит на витамин B12 или фолиева киселина. Понякога възниква през бременността.
• Сърповидно-клетъчната анемия се среща главно при лица от африкански произход. Обикновено се развива още в детството. Наречена е така поради еритроцитите със сърповидна форма, които са по-ригидни.
• Пернициозната анемия възниква при недостатъчно усвояване на витамин B12 и е следствие от атрофия на стомаха.

Диагностика
Пълната кръвна картина е основен лабораторен анализ на кръвта, използван за оценка на общото здравословно състояние и откриване на различни заболявания като анемия, инфекции, вирусни заболявания, хранителния статус на организма и излагането на токсични вещества. Този анализ показва броя и качеството на еритроцитите, тромбоцитите и левкоцитите.

Еритроцити (Er)
Референтни стойности:
М (мъже) 4,5 – 6,3 x 1012/L
Ж (жени) 4,2 – 5,4 x 1012/L
Увеличеният брой еритроцити е индикатор за дехидратация или полицитемия (рядко заболяване).
Намаленият брой еритроцити е един от признаците на анемия, наред с хематокрита, хемоглобина и еритроцитните индекси.

Левкоцити (Le)
Референтни стойности:
40 – 10 x 109/L
Увеличеният брой левкоцити е индикатор за бактериална инфекция. Намаленият брой е признак на левкоцитоза, вирусно заболяване, възникващо при химиотерапия и употреба на определени лекарства.

Хемоглобин (Hgb)
Референтни стойности:
M (мъже) 140 – 180 g/L
Ж (жени) 120 – 160 g/L
Намаленият брой е сигнал за анемия, но трябва да се разглежда заедно със стойностите за еритроцитите и желязото.

Хематокрит (Htc)
М (мъже) 0,4 – 0,5 L/L
Ж (жени) 0,35 – 0,48 L/L
Повишените стойности са индикация за полицитемия рубра вера (рядка болест с неизвестна причина, появява се при по-възрастните).
Намалената стойност е признак на дехидратация и анемия.

Тромбоцити (Tr)
Референтни стойности
150 – 400 x 109/L
Увеличеният брой е признак на спонтанно кръвосъсирване. Намаленият брой е индикатор за автоимунни заболявания, спонтанни петехии, но се появява и при употреба на цитостатици или след кръвопреливане.

Препоръки
Трябва да се консумират черен дроб, червено месо, риба, яйчни жълтъци, сушени плодове, соя, лук, грах, ядки, семена и зелени листни зеленчуци. По време на хранене не трябва да се пият чай, кафе, какао, безалкохолни напитки и вино, защото танинът, който те съдържат, пречи на усвояването на желязо от храната. Ако лекарят е препоръчал лечение с желязосъдържащи препарати, те не трябва да се пият с мляко или млечни продукти, както и с продукти с калций, защото желязото и калцият (който се съдържа в млякото) образуват неразтворим хелат и желязото не се усвоява.