Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Алтернативите на зехтина

BETTY - Алтернативите на зехтина
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
15.07.23
BETTY брой 110

Зехтинът е известен със своите многобройни ползи за здравето и високото съдържание на мононенаситени мазнини.

Въпреки това може да се случи да търсим алтернативи на зехтина по различни причини – неподходящ вкус, лични предпочитания или просто желание за разнообразие в кулинарните изживявания. По-надолу ще намерите някои от най-популярните алтернативи на зехтина, които могат да бъдат използвани за приготвяне на здравословни ястия.

Най-подходящата алтернатива на зехтина е шарланът, или студено пресованото слънчогледово масло.

То е източник на полезни мононенаситени и полиненаситени мастни киселини като омега-6. Тези мастни киселини са важни за функционирането на организма и играят роля в намаляването на нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и поддържането на здравето на сърцето.

Шарланът съдържа антиоксиданти като витамин Е, които помагат в борбата срещу свободните радикали в организма. Използва се и за козметични цели благодарение на своите хидратиращи и омекотяващи свойства.

Слънчогледовото масло съдържа витамин Е и витамин К, които подпомагат имунната система и здравето на костите. Освен това то съдържа и минерали като магнезий и селен, които са важни за нормалното функциониране на организма.

Стабилно е на високи температури и не губи своите полезни свойства при готвене.

Има и още някои добри алтернативи на зехтина, които също са здравословни.

Кокосово масло

Кокосовото масло е познато със своя богат и ароматен вкус. То се извлича от зрелите кокосови плодове и е богато на средноверижни триглицериди, които се метаболизират по-лесно в сравнение с дългите верижни мастни киселини. Кокосовото масло е подходящо за печене, готвене и добавяне в смутита и сладкиши.

Авокадово масло

Авокадовото масло се получава от пюриране на зрели плодове авокадо. То е богато на мононенаситени мазнини, витамин Е и фитостероли. Авокадовото масло има нежен и кремообразен вкус, който го прави прекрасна алтернатива на зехтина за приготвяне на салати, сосове и тостове.

Орехово масло

Орехите са известни с високото си съдържание на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Има наситен вкус с нотки на орех и е отличен избор за салати и печива.

Арганово масло

Аргановото масло се произвежда от сърцевината на плодовете на аргановото дърво, което расте в Мароко. То е богато на витамин Е, антиоксиданти и мононенаситени мастни киселини. Аргановото масло има мек орехов аромат и е прекрасно за салати, макар че у нас се използва най-вече за козметични цели. Зехтинът е известен и полезен продукт, но алтернативите му предлагат разнообразие във вкусовете и хранителните свойства. Експериментирайте и открийте нови вкусове и хранителни ползи за здравето.

cross