Текст: д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология към Военномедицинска академия

Алое вера е натурален продукт, който се използва в козметологията от векове.  Причината за това са съставките на гела, който се извлича от растението, а именно над 200 витамини, минерали, ензими, полизахариди, мастни киселини и други.

Растението е добър източник на витамин А, C, B1, B2, B3, B12 и фoлиева киселина. От минералите съдържа най-много калций, натрий, магнезий, желязо, цинк, селен, мед, хром, манган.

Аминокиселините в алое вера са отговорни за изграждането на протеините. Съставът, необходим на човешкия организъм, наброява 20, като 8 от тях са така наречените незаменими или есенциални аминокиселини, а седем от тези осем се намират в гела от растението. Той има още богато съдържание на мастни киселини.

Алое вера съдържа и четири растителни стероли, а именно HCL холестерол. Той се смята за  добър холестерол , който контролира отлагането на липиди в кръвта, веществата кампестерол, В-ситостерин и лупеол.

Алое вера в грижа за кожата
Полезните съставки на гела от алое вера имат противовъзпалителен, противоалергичен, антисептичен и противовирусен  ефект. Също така предпазват кожата от вредното действие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, с  което спомага в борбата на организма с много кожни заболявания.

Витамините в състава на биопродукта спомагат за неутрализирането на свободните радикали от човешкия организъм, отговорни за по-бързото стареене на кожата, уморения ú вид и чувството за сухота,  с което се проявява тяхната антиоксиданта (пречистваща) функция.

Поради високото съдържание на вода в гела от алое вера (около 99%) той хидратира кожата, като не създава неприятното чувство за омазняване след нанасяне.

Растителните стероли в състава на гела имат противовъзпалителен и противоалергичен ефект, а лупеолът  и салициловата киселина действат още и антисептично. От една страна, те имат кератолитично действие (способността да отстранява клетките от най-повърхностния слой на кожата) спрямо наслояванията от сквами по кожата на пациенти с псориазис вулгарис. От друга, веществата действат ексфолиращо в борбата с досадните черни точки при  кожи, склонни към акне, както и  противовъзпалително на мастните жлези. Всички тези съставки имат способността да потискат активността на различни видове бактерии, гъбички и вируси, които имат важна роля в етиологията на кожните заболявания, изброени по-горе.

Полизахаридите в състава на гела от алое вера активират пролиферацията на фибробластите – клетките, отговорни за производството на колаген и еластин в кожата, което я прави по-еластична и с по-малко бръчки. Алое вера не само спомага увеличаването на колагена в кожата, но също така има връзка със съотношението и преразпределянето между различните типове колаген. Предимно се увеличава колаген тип 3, което спомага за по-бързото зарастване на рани след травма, изгаряне или в процеса на излекуване на лезии от акне.

Алое вера за по-здрава и хубава коса
Алое вера подпомага растежа на косата, тъй като подобрява кръвообращението и храненето на космените фоликули. Използва се още в борбата при заболяването на скалпа себореен дерматит. Противовъзпалителният ефект на гела намалява сърбежа, лющенето и омазняването в окосмената част на главата.

Употребата на гела или козметика с гел от алое вера обикновено не крие рискове за кожата, но поради богатия му състав е препоръчително първоначално да се третират малки зони на тънък филм. По този начин могат да се избегнат евентуални алергични реакции, проявяващи се със зачервявания и сърбеж по кожата.