Как да облекчим най-честите пролетни симптоми

Д-р Ивана Бегович-Лазаревич, специалист по епидемиология

Избягвайте престоя на открито през топлите ветровити дни, както и след дъжд. Препоръчително е да затваряте прозорците, когато концентрацията на полени във въздуха е висока. Би било хубаво да носите очила за слънце, когато сте навън и да се преобличате след престой на открито.

Алергията е неправилен (хиперактивен) отговор на имунната система към обикновени вещества от заобикалящата ни среда, които поначало са безвредни. Такива вещества се наричат алергени. Организмът, податлив към алергични реакции, образува антитела, имуноглобулини от клас E (IgE), които при повторен контакт с алерген водят до освобождаването на химични субстанции (хистамин и други), отговорни за появата на алергична реакция.

Видове алергени
В зависимост от начина, по който попадат в организма, различаваме няколко вида алергени – хранителни, инхалаторни и контактни.

Хранителните алергени попадат в организма чрез храната (яйца, мляко, ягоди, фъстъци, орехи, риба, морски дарове, шоколад, хранителни добавки и консерванти). Алергичните реакции са парене, подуване на устните, клепачите, езика, гърлото и небцето, болки в стомаха, гадене, повръщане и диария. Могат да се появят и промени по кожата под формата на уртикария (копривна треска).

Инхалаторните алергени могат да бъдат с произход от домашна среда (прах, акари, плесен, косми от домашни любимци) или външна среда (полени от треви, дървета и плевели). Алергията се характеризира със следните симптоми – сърбеж в носа и повишена водниста секреция, кихане, затруднено дишане през носа, сърбеж, парене, сълзене и зачервяване на очите (конюнктивит), нарушаване на съня, умора.

Контактните алергени в повечето случаи се предизвикват от латекс, неблагородни метали, сапун, омекотители и локално прилагани медикаменти, които предизвикват контактен дерматит (зачервяване, сърбеж по кожата, обриви, а понякога и мехури). Съществуват и алергии при убождане от насекоми (оса, стършел и др.) и към лекарства (пеницилин и сродни антибиотици, ацетилсалицилова киселина, анестетици и др.). Алергичната реакция може да бъде обща (реакция на целия организъм) или локална (един орган или система от органи). По отношение на интензитета може да бъде лека, но и много интензивна и опасна, а понякога има и фатален изход (анафилактичен шок).

Причини за алергиите
Освен външните фактори (алергените), значително влияние оказват и наследствените (алергии при родителите или братята и сестрите). Склонността към алергии е повлияна от множество причини – дали в кърмаческа възраст бебето е хранено с кърма или адаптирано мляко, какви са нивата на витамин D в организма, дали и колко често са приемани антибиотици/ пробиотици, наличието или отсъствието на контакт с животни, излагане на замърсен въздух, тютюнев дим и др.

Алергичен ринит
Алергиите засягат 10 до 30 процента от населението в развитите страни и този процент нараства постоянно. Алергичният ринит е една от най-често срещаните форми. Той има две разновидности – сезонен (интермитентен, т.е. прекъсващ) и целогодишен (постоянен), като е възможна и комбинация между тези две форми.

При сезонния ринит симптомите се появяват за по-кратко от четири дни в седмицата и траят по-малко от четири седмици. Те са последица от въздействието на полена от треви, дървета и плевели. В ранната фаза са налице хрема, сърбеж в носа и повишена водниста секреция, а в късната – затруднено дишане през носа, понякога и по-слабо обоняние. Над 40 процента от болните имат и следните оплаквания – сърбеж, парене, сълзене и зачервяване на очите. Диагнозата алергичен ринит се поставя въз основа на клинична картина, преглед, кожно-алергични тестове за инхалаторни алергени и установяване на общи и специфични антитела в серум.

Лечение на алергии
Основният принцип при лечението на алергии е да се установи кой алерген предизвиква симптомите и по възможност да се отстрани. Ако става дума за сезонен ринит, избягвайте престоя на открито, когато концентрацията на полените във въздуха е много голяма – през топлите и ветровити дни, както и след дъжд, във вечерните часове през пролетта и лятото, а и в сутрешните часове в края на лятото и началото на есента, когато има най-много полени от амброзия.

Препоръчва се още, когато концентрацията на полени е висока, прозорците вкъщи и тези на колата по време на шофиране да се държат затворени. Полезно е да носите очила, за да защитите очите си. След престой на открито е добре да последват къпане, миене на косата и преобличане, а бельото и дрехите да се сушат на закрито.

Лечението се определя от лекар съгласно формата на алергия, възрастта и състоянието на пациента. За облекчаване на симптомите на алергичен ринит се прилагат перорални неседиращи и интраназални антихистамини и интраназални кортикостероиди. Пероралните неседиращи антихистамини ефикасно премахват кихането, сърбежа в носа и намаляват носната секреция, докато интраназалните антихистамини са по-ефективни при отпушването на носа.

Обикновено медикаментите се предписват две седмици преди очакваното начало на симптомите. Имунотерапията (посредством хипосенсибилизация на организма, чрез постепенен прием на малки дози алерген) е много ефикасна при лечението на алергии. Премахва оплакванията за по-дълго време и се препоръчва на тези, при които горепосочената терапия не е дала очаквани резултати.

Предразположеност
Приблизително 30 процента от децата, чиито един родител страда от алергии, също имат някаква форма на алергия, а цели 70 процента от тези, на които и двама родители имат алергии, с голяма вероятност също ще развият някаква. Обикновено алергиите се появяват в детството (особено към хранителни продукти и лекарства), а с израстването могат и да изчезнат. Лицата, които имат един вид алергия са предразположени и към други алергени. Между 20 и 40 процента от пациентите с алергичен ринит имат бронхиална астма, докато между 70 до 90 процента от болните от астма имат алергичен ринит.

Поленов календар
Широколистните дървета като бряст, ясен, топола, върба, чинар, бреза, орех и дъб могат да предизвикат алергични реакции през април, така че е препоръчително да се избягват парковете през този период. През този месец причина за оплаквания могат да станат тревите – едногодишни или многогодишни, както и вечнозелените дървета като бор, смърч, ела, туя, хвойна и обикновен тис. Ето защо разходките в гората и по ливадите са рискови за хората склонни към пролетни поленови алергии. През април инициатор на алергични реакции може да бъде и люлякът, а още и живовлякът.

Избягване на контакта с полени
За по-чувствителните хора пробуждането на природата през пролетта, разлистването на дърветата, поникването на тревата и цъфтежа на растенията са източник на алергични реакции, свидетелстващи за поленова алергия. Най-доброто лечение представлява комбинация от превантивни мерки и медикаменти, предписани от лекар. Оплакванията и проблемите по време на сезона на цъфтежа се облекчават най-добре като избягвате контакта с полен, когато концентрацията му във въздуха е най-висока, а това е късно следобед и вечер.