Причини, симптоми и лечение

д-р Душица Ярич, пулмолог

Симптомите на ринита наподобяват настинка, но ако настинката продължава повече от седмица и се случва винаги по едно и също време на годината, най-вероятно става въпрос за алергичен ринит; затова трябва да се внимава кашлицата, затрудненото дишане или хрипове в гърдите да не се изтълкуват като „лошо състояние“, тъй като тези симптоми могат да бъдат и първите признаци на нововъзникнала астма

Алергичното заболяване е една от най-често срещаните незаразни болести и поради високата си честота се нарича „епидемията на XXI век“. Епидемиологичните изследвания показват, че около 25% от населението на света страдат от някаква алергия. Установено е, че от 10 до 25% от населението имат алергична хрема като най-честа проява на алергично заболяване.

Симптомите на ринита наподобяват настинка, но ако настинката продължава повече от седмица и се случва винаги по едно и също време на годината, най-вероятно става въпрос за алергичен ринит. Най-често започва с кихане, обикновено по няколко пъти подред (залпово), потичане на воднист секрет от носа, оток на кръвоносните съдове, който болните усещат като запушване на носа, понякога със загуба на обонянието.

Алергичният ринит намалява концентрацията, предизвиква главоболие, влияе върху работоспособността и е причина за отсъствия от училище или работа, а може и значително да намали качеството на живот. До 75% от възрастните пациенти с ринит смятат, че заболяването се отразява на професионалния им живот. Често той е свързан с други заболявания на горните дихателни пътища, като синузит, възпаление на ухото или назални полипи.

Причинители на алергичен ринит

Причинители на алергичния ринит са алергените, които могат да бъдат целогодишни или сезонни. Целогодишните алергени най-често са съставки на домашния прах, особено акарите, които живеят в него, животински косми или плесени; в този случай алергичният ринит се нарича персистиращ, или траен ринит. Сезонни алергени са полените на дърветата, тревите или плевелите. Формата на ринит, която се проявява само в определено време на годината, се нарича сезонен алергичен ринит.

Симптоми на алергичната хрема

Симптомите на алергичната (сенната) хрема са: пристъпи на кихане, придружени от воднист, често обилен секрет от носа, затруднено дишане през носа, влошено обоняние, сърбеж в носа, често съпътстван и от сърбеж и сълзене на очите. При ринит, причинен от акари, преобладава повече затрудненото дишане през носа и умерен сърбеж и кихане, което се влошава при контакт с домашен прах.

Като се има предвид, че алергичният ринит е рисков фактор за развитие на астма, винаги трябва да се внимава появата на кашлица, затрудненото дишане или хрипове в гърдите да не се изтълкуват като „лошо състояние“, тъй като тези симптоми могат да бъдат и първите признаци на нововъзникнала астма.

Лечение на алергичните заболявания на дихателните пътища

Лечението на алергичните заболявания на дихателните пътища включва:

  1. Мерки за избягване на алергени
  2. Фармакологично лечение (съответни медикаменти)
  3. Специфична имунотерапия

Имунотерапия

Хипосенсибилизацията, или имунотерапията, е един вид „ваксина“ срещу алергена причинител. Докато чрез „ваксинирането“ против заразни заболявания (грип, морбили и др.) стимулираме имунната си система да се бори срещу микроорганизмите, с алерген-специфичната имунотерапия се опитваме да намалим реакцията на имунната система, т.е. чрез постоянно прилагане на съответните дози алергени да създадем „толерантност“ към алергена причинител.

Тъй като „класическата“ имунотерапия под формата на подкожни инжекции (подобно на прилагането на инсулин) се придружава от бурни кожни реакции (зачервяване и оток на мястото на прилагане), а има описани и системни нежелани реакции с възможност за настъпване на анафилактичен шок, този метод все повече отстъпва място на сублингвалната (подезичната) имунотерапия.

Сублингвална имунотерапия

При нея се използват по-големи дози стандартизирани алергени, които се прилагат под формата на капки, поставяни под езика. Изследванията показват, че този метод е също толкова ефикасен, както и „класическата“ подкожна имунотерапия.

Кога се препоръчва имунотерапия?

Най-добри резултати се постигат в лечението на сенната хрема. При лица, алергични към няколко вида полени, резултатите са малко по-слаби в сравнение със случаите на алергия към един вид алерген.

Избягване на алергените

Ето и няколко практични съвета: Ако сте алергични към животински косми, трябва да избягвате домашните любимци. Ако не можете да се откажете от домашните си любимци, задължително трябва по-често да ги къпете и изчетквате. При алергия към домашен прах често помага забърсването на праха с влажна кърпа и почистването с прахосмукачка, отстраняването на килимите и предметите, които събират прах и акари и използването на противоалергични матраци и постелно бельо. По време на цъфтежа на растенията алергичните към полени се съветват да се излагат по-малко на полени, особен сутрин, когато тяхната концентрация е най-висока; тогава трябва да се избягва и проветряването на жилището. С повишаването на температурата през деня концентрацията на полени намалява.

Сенна хрема

Макар че сенната хрема не е тежко заболяване, тя оказва сериозно влияние върху качеството на живот, отразява се на жизнеността и работоспособността. Сенната хрема много често се съпътства от алергична астма, което насочва към концепцията за „един дихателен път, едно заболяване“. Според статистическите данни около 70% от болните от астма имат сенна хрема, а 20 – 50% от болните от сенна хрема имат астма.