Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Алергичен ринит

07.04.16

[vc_row][vc_column width="1/1"][mk_fancy_title tag_name="h2" style="false" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" letter_spacing="0" margin_top="0" margin_bottom="18" font_family="none" align="left"]

Съвети за облекчаване на алергичен ринит

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text disable_pattern="false" align="left" margin_bottom="0"]Съвети за облекчаване

Алергичният ринит е възпаление на лигавицата на носа, което възниква като имунен отговор заради свръхчувствителност към различни фактори на околната среда, наречени алергени. Алергените могат да бъдат различни храни, тоалетни принадлежности, облекло, животински екскременти (както и косми от домашен любимец), a най-често това са домашният прах, акарите и спорите на плесента. Почти всичко около нас може да бъде алерген. Най-честа е алергията към полени, която се нарича и поленова алергия, а през последните години все повече се появяват и реакции на кожата към слънцето, което също представлява форма на алергия.

Alergichen-rinit-2_site

Видове алергичен ринит
• Алергичен ринит може да се появи само временно, след контакт с алерген от храна или животински косъм.
• Алергичният ринит, който се появява винаги в определен период от годината, като резултат на реакция към полените от дърветата, тревата или плевелите, се нарича сенна хрема.
• Ако алергичният ринит се появява през цялата година, се нарича хроничен и неговите причинители вероятно са домашният прах и акарите.

Алергичен ринит или настинка?
Алергичният ринит е много подобен на ринита, който възниква в резултат на обикновена настинка, но има и разлики, според които лекарите диагностицират причината за него.
• Един от симптомите на алергичния ринит е редкият воднист секрет от носа, често придружен от кихане и сърбеж на носа, очите и гърлото, както и сълзене на очите.
• При настинка секретът от носа може да започне като воднист, но в последствие преминава в гъст и оцветен, много рядко се придружава от сърбеж, като се появяват и други симптоми: повишена телесна температура, болки в гърлото, кашлица.
• Заболяването се диагностицира като хронично, когато симптомите продължават повече от четири седмици и когато са с умерен до тежък интензитет, което се изразява в затруднено дишане при спане и трудности при изпълнението на ежедневните дейности, а това може да доведе до проблеми на работното място или в училище.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Алергичният ринит, особено ако се появи още в детска възраст и ако е в по-тежка форма, често по-късно може да се свърже с появата на астма, която е по-тежка форма на алергия на цялата дихателна система. Понякога, в изключителни случаи, алергичната реакция може да бъде много бурна и да причини оток на дихателните пътища (едем на Квинке) или реакция на цялото тяло, която се нарича анафилактичен шок. За щастие тези реакции са много редки и могат да се наблюдават например при ужилване от пчела, стършел, оса или при употребата на някои лекарства.

АЛЕРГИЧНИЯТ РИНИТ НЕ Е СЕРИОЗНО И ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ, НО ВЛИЯЕ ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА И ЕЖЕДНЕВНИТЕ ДЕЙНОСТИ – НИЕ В АПТЕКИ BETTY ВИ СЪВЕТВАМЕ КАК ДА НАМАЛИТЕ СИМПТОМИТЕ НА АЛЕРГИЧНИЯ РИНИТ.

Поставяне на диагноза
Диагнозата се поставя чрез преглед и лабораторно изследване, за да се открие дали стойностите на общи и специфични антитела (имуноглобулин Е (IgE)) в кръвта са повишени, а причинителят на алергията може да се открие чрез кожни проби, т.нар. тестуване за алергия.

Лечение на алергичен ринит
Алергичният ринит се третира с лекарства, които потискат алергичната реакция.
• За лечение на леки форми на алергия се използват лекарства от групата на оралните H1 антихистамини, които са особено ефективни при алергичен ринит и леки форми на кожни алергии. Новите антихистамини се понасят добре и не причиняват сънливост като някои по-стари лекарства. Някои от тях могат да се набавят без рецепта, особено когато човек вече има диагностициран алергичен ринит.
• При тежки форми на алергия се използват лекарства от групата на пероралните кортикостероиди. Те са много ефективни, но може да имат по-сериозни странични ефекти, така че се прилагат само в случаи, когато другите лекарства не повлияват състоянието или нямат достатъчен ефект.
• За лечение на тежки форми на алергичен ринит и астма се използват инхалаторни кортикостероиди. Те, за разлика от пероралните кортикостероиди, нямат изразени странични ефекти, тъй като се прилагат в много ниски дози и локално, в самите дихателни пътища, съответно е напълно сигурно, че не се резорбират в кръвта.
• За лечение на някои алергии може да се приложи имунотерапия. Тя се осъществява чрез процедура на хипосенсибилизация посредством преднамерено излагане на организма на много малки количества от алергена, като по този начин се намалява алергичната реакция или съответно реакцията на организма към алергена.

Как можем да си помогнем сами?
Алергичният ринит не е сериозно и тежко заболяване, но оказва значително влияние върху качеството на живота и може да предизвика редица други проблеми: умора, раздразнителност, затруднения в социалните отношения. Можем да си помогнем, като избягваме алергените.
• При алергия към полени трябва да се следи за „алергичната прогноза”; в случай на повишени концентрации на полени да се намалят излизанията (сутрин, привечер), да се затварят прозорците или да се проветряват помещенията следобед. Маските за лице не помагат, защото се овлажняват и по тях полепват частици полени.
• При алергия към акари и домашен прах трябва да се премахнат килимите и останалите „събирачи” на прах, да се намали влажността в помещенията, които обитаваме, да се използва антиалергично спално бельо, което да се поддържа чрез специални средства за пране и да се суши бързо. Съществуват и много мощни прахосмукачки със специални филтри, които предотвратяват връщането на алергените във въздуха.
• При алергия към животински косми за съжаление трябва да се избягва пребиваването в близост до животни. Смята се, че в действителност алергените се намират в слюнката на животните, която се задържа по козината им.
• При алергия към плесен трябва да се намали влажността на въздуха в помещенията, да се премахнат стайните растения, да се чисти добре банята и останалите влажни помещения.
• При хранителна алергия трябва да се проверява съдържанието на храната, като се четат етикетите на продуктите, защото по-големите количества консерванти и оцветители също причиняват алергични реакции.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross