Предраг Груич

Някога се смятало, че бъдещата майка трябва колкото се може повече да лежи, да почива и да избягва всякакви физически дейности. Днес, ако бременната ходи редовно на контролни гинекологични прегледи, бременността ѝ протича нормално и общото ѝ здравословно състояние е добро, без притеснение може да практикува различни развлекателни спортни дейности. Разбира се, предварително трябва да се консултира с лекар. В момента, в който усети, че нещо не ѝ действа добре, изморява я или ѝ причинява болка, тя веднага трябва да спре с тази активност. Освен това, независимо дали преди бременността се е занимавала активно със спорт, тя не трябва да гони резултати, а да се наслаждава.

Ходене: Това е най-препоръчваната активност по време на бременност. Една здрава бременна би трябвало да ходи поне 30 минути ежедневно и с подходящо за нея темпо, така че да не се задъхва. Разходките в природата или в парка имат множество ползи и могат да се правят до самото раждане, ако лекарят, който следи бременността, не прецени друго. За този вид дейност е важно да имате удобни маратонки за ходене, няколко слоя дрехи и бутилка с вода. Избягвайте да слагате чанта през рамо и вместо нея носете раница на гърба.

Плуване: Престоят във водата действа релаксиращо, а плуването без излишно напрягане е много полезно, както за бъдещата майка, така и за бебето, което носи. Подразбира се, че веднага след като излезе от водата, бременната трябва да свали мокрите бански и да си сложи сухи. Не се препоръчват къпане в джакузи (заради температурата на водата), както и плуване на места с по-труден достъп (бързотечаща река, стръмен плаж) или в потенциално замърсени води.

Дихателни упражнения: Най-добре е да се правят в група с други бъдещи майки, водена от обучен треньор. Дихателните упражнения са релаксиращи и обикновено се правят в легнало положение по гръб и с леко свити колена. Когато бременната овладее вдишването и издишването, може да ги упражнява от три до пет минути по три пъти на ден. Това е добра подготовка за раждането.

Гимнастика: Упражненията по време на бременност са много полезни, но не е препоръчително поне от начало да се практикуват на своя глава. Най-добре е да се правят в група с други бъдещи майки и под наблюдението на обучен треньор.

Танци: Ако се избягват акробатичните движения и прекалено бързите ритми, танцуването може да бъде много приятна и жизнерадостна физическа активност, естествено ако лекарят разреши, а бременността не е рискова.

Това, което със сигурност не се препоръчва е скачането (на един или два крака), спортове, които изискват резки и бързи движения (тенис), както и груповите спортове, заради възможните травми.