Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Акне - изгубена ли е битката?

01.04.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636538925698{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Красимир Митков, дерматолог в ДКЦ „Александровска“ в столицата

Огледалото често е враг – особено когато си тийнейджър. През пубертета, щом хормоните бушуват, а тялото бурно се трансформира, децата си намират 1001 причини да не се харесват. Акнето е една най-честите. А „неравната битка“ с младежките пъпки нерядко води до депресии.

Трудно ли е да бъде спечелена? Каква е причината при част от тийнейджърите акнето да е толкова упорито? Има ли ефективна терапия за справянето с него? И каква грижа трябва да полагат за кожата си младежите? На всички тези въпроси отговоря д-р Красимир Митков, който е дерматолог в ДКЦ „Александровска“ в столицата.

„Акнето е заболяване, свързано с възпаление и нарушение в работата на мастните жлези. То най-често се появява по кожата на лицето, както и в горната част на гърба, гръдния кош, където са разположени по-голямата част от мастните жлези (т.нар. себорейни зони)“, обяснява д-р Красимир Митков.

„На повърхността на кожата има много пори (това са устията на космените фоликули). Когато фоликулите на мастните канали са запушени със  смес от себум и мъртви кожни люспи, се развива акне (или т.нар. комедони)“, допълва дерматологът. Комедоните могат да бъдат отворени (да изглеждат като черни точици) или затворени (да не комуникират с повърхността на кожата).

„Производството на себум под запушалката на затворения канал продължава и е идеална среда за размножаване на бактерии (Propionibacterium acnes), които са част от кожната флора. А бързият растеж на бактериалната популация води до развитие на възпаление. Многобройни проучвания показват, че свръхактивните мастни жлези са основната причина за акнето“, отбелязва специалистът от „Александровска“.

Хормоните са „виновни“

Най-честата причина за акне са естествено свързаните с възрастта промени в хормоналния баланс. „Юношеското се причинява от стероидните хормони, основните от които са андрогените. Техните нива рязко се повишават през пубертета. Под тяхното действие в хода на сложните химични реакции в кожата се наблюдава рязко увеличаване на броя на себоцитите – секреторни клетки на мастната жлеза.

Реално броят на „работниците“ във „фабриката за себум“ се увеличава“, подробно разкрива механизма д-р Митков. „Хормоните не само увеличават количеството на себума, но и променят неговия състав, правейки го вискозен и плътен. Обикновено той трябва да е течен – и тогава акне не се появява дори при проблемна мазна кожа“, допълва дерматологът.

И гените играят роля

Гените също не са за подценяване, когато се сблъскваме с кожни проблеми през пубертета. „Връзката „тестостерон-акне“ се наследява. Следователно основна роля за акнето при тийнейджърите играе генетичният фактор. Вероятността от младежки пъпки е по-висока при деца на родители, които са страдали от такова. И трябва да очаквате развитието на сериозна форма на тийнейджърско акне, ако и майката, и бащата са имали проблема“, предупреждава дерматологът.

Козметиката може да го влоши

Козметиката е първото „оръжие“, към което тийнейджърите прибягват в битката с акнето – често и преди да се консултират с дерматолог. Може ли това да им изиграе „лоша шега“ обаче? Оказва се, че част от продуктите, с които се опитваме да маскираме проблема, само го задълбочават.

Козметиката, съдържаща ланолин и неговите производни, сквален, сяра, D и C червени пигменти (използвани за придаване на червен отенък ), са изключително комедогенни. Оформя се порочен кръг“, не крие д-р Митков.

Не мийте кожата твърде често

Маниакалното почистване на кожата също не се препоръчва – особено с агресивните скрабове и ексфолианти. „Черните точки са окислен себум, а не мръсотия. Причините за акнето се крият дълбоко и не е изключено да миете лицето си дори 20 пъти на ден, без да видите никакви положителни промени.

Напротив, твърде честото почистване може само по себе си да причини акне – да изсуши кожата, да я направи по-малко устойчива на инфекции и по този начин да изостри възпалението“, предупреждава специалистът от УМБАЛ „Александровска“.

UV лъчите – приятел и враг

Тийнейджърите с акне знаят от горчив опит – ваканциите на морето „изчистват“ кожата. Но за кратко. Дали наистина обаче слънчевите бани и процедурите в солариума са решение?

„Да, ултравиолетовата светлина „лекува“ акнето с известна дезинфекцираща способност, а тенът скрива цианотично-червените следи. Високите дози UV светлина обаче имат обратен ефект. Чрез отслабване на имунната система, засилване на производството на себум и влошаване на затрупването на роговия слой в каналите на мастните жлези UVA причинява обостряне на акнето“, предупреждава д-р Митков. Същият „обратен ефект“ може да има и посещението на солариум. Неслучайно специалистите предписват хидратиращи кремове с UV фактор като част от комбинираната терапия при акне.

Не изстисквайте пъпките

Коварно може да се окаже и друго „изкушение“ на младежите – да изстискат пъпките. „Невъзможно е да се реши проблемът по този начин, дори напротив – така инфекцията попада в дълбоките слоеве на епидермиса и дермата, влошавайки възпалението.

Разбира се, можете да изцедите пъпка, ако се стремите да получите дузина нови наведнъж вместо една“, алармира с „щипка“ ирония д-р Митков. И е категоричен – за да се отървете от акнето, свържете се със специалист. „Дерматологията и козметологията вече притежават достатъчно ефективни и безопасни методи за лечение на младежките пъпки“, категоричен е специалистът от „Александровска“.  А кои са те?

Терапията е комплексна

„Може да въздействате върху всички връзки на патогенезата при акне. Например хиперпродукцията на себум се повлиява от лекарства, които я потискат – ретиноидите. Те се прилагат както външно, така и перорално. Фоликуларната хиперкератоза може да бъде овладяна от различни ексфолиращи агенти – като салицилова киселина и ретиноиди.

Прекомерно активираната кожна микрофлора, която провокира възпаление, пък е чувствителна на антисептици и антибактериални средства. Антибиотиците се предлагат както във външни форми, така и за перорален прием, но в последния случай се изисква продължително приложение, до няколко месеца, което невинаги води до стабилна ремисия“, изрежда възможностите д-р Митков.

При най-тежките случаи локалните средства не са достатъчни

Изборът на терапия се прави индивидуално в зависимост от тежестта на заболяването. „При леко акне е достатъчен адекватен избор на локални медикаменти и подходящи продукти за ежедневна грижа“, успокоява дерматологът. За жалост, при някои пациенти заболяването е доста упорито.

„При тежки форми, устойчиви на външна терапия, както и при всички форми, след които се наблюдават белези, лечението с изотретиноин е наистина ефективно. Това е синтетично производно на витамин А, когато се приема през устата, като действа върху всички връзки в патогенезата на акнето.

Инхибира активността на мастните жлези и образуването на себум, както и растежа на бактерии, а също така намалява хиперкератозата на епителните клетки на космения фоликул и мастната жлеза, които водят до запушване на каналите и образуването на комедони“, обяснява специалистът от „Александровска“.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross