Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Аеробика на пружини

Текст: Христо Донев
04.03.22

Класическата аеробика е допринесла за развитието на различни спортове в зала, като каланетика, пилатес или кросфит. Предимството им е, че са изключително икономични, а в същото време постигат забележителни резултати в битката с топенето на мазнини и калории.

Класическата аеробика е допринесла за развитието на различни спортове в зала, като каланетика, пилатес или кросфит. Предимството им е, че са изключително икономични, а в същото време постигат забележителни резултати в битката с топенето на мазнини и калории.

През годините от аеробиката са произлезли и доста нестандартни и забавни спортове, като типичен пример за такъв е канго джъмпс.

ИСТОРИЯТА

Името на този спорт идва от австралийското животно кенгуру, тъй като практикуващите го използват специални обувки с пружини, с които имитират подскоците на бозайника. Те са създадени през 80-те години на миналия век от канадския доктор Грегори Летхамп с цел упражнения за рехабилитация.

Малко по-късно швейцарският инженер Денис Невил развива модела, като създава комфортни обувки с добър дизайн. Първият му модел е представен на международно спортно шоу през 1994 година. Оттам обувките са разработени за използване като аеробен спорт. През 2001 г. е създаден и първият модел, предназначен за деца.

ТРЕНИРОВКИТЕ

Кенгуру подскоците са изключително интензивно кардио занимание. Те комбинират танцови движения, тичане и скачане обикновено под съпровод на подходяща музика. Горната част на обувките прилича на тази при ролерите, а някои ги определят и като идентични със ски обувките.

Долната елипсовидна част представлява система от ластици и пружини, осигуряващи ефекта на трамплин. Тя поема огромната част на теглото на тялото и отнема напрежението върху ставите. Освен тренировката за крака, канго джъмпс обувките осигуряват натоварване на задните части и на всички мускули в талията, включително и коремните.

Комбинацията на движенията с долната част на тялото и тези с ръце осигурява една цялостна тренировка за цялото тяло. Любопитно е, че упражнения с обувките се използват в американската космическа агенция НАСА. Те ги включват в подготовката на астронавтите, на които се налага да се движат в пространства с нулева гравитация. Канго обувките много успешно имитират ходенето в такива условия.

ПОЛЗИТЕ

Упражненията по канго джъмпс натоварват цялото тяло и мобилизират всички мускулни групи, като същевременно предпазват и укрепват мускулите на краката, гърба и гръбначния стълб и подобряват стойката. Те са идеален метод за отслабване – за 30 минути скокове се изгарят около 1400 ккал. Този спорт ускорява метаболизма, като може да се практикува на открито и на закрито.

Канго джъмпс  е перфектно решение срещу затлъстяването при децата. Специалистите от НАСА заявяват, че това е най-ефикасната тренировка, която е създавана от човечеството. С тези обувки децата могат да тичат, да скачат и да играят любимите си игри, като в същото време те изгарят доста по-голямо количество енергия, без дори да го осъзнават. В същото време съществуват и професионално разработени програми за работа на елитните спортисти.

ПРИ БЕГАЧИТЕ

Канго обувките са много популярни и при практикуващите спортове с бягане. Изследвания показват, че между 27% и 70% от лекоатлетите получават сериозна контузия още в първата си година, когато започнат да участват в състезания.

Намаляването на стреса и коригирането на сгъването и разгъването на краката са причините, поради които лекарите препоръчват използването на канго джъмпс за рехабилитация и превенция на нараняванията. Обувките увеличават издръжливостта, което е полезно при подготовката за участия в дълги бягания, като например полумаратоните, маратоните и ултрамаратоните.

ЕКИПИРОВКАТА

Тя започва и свършва с обувките. В зависимост от марката, цената им варира от 250 до над 400 лева. По-икономичният вариант е да се взимат под наем в различните обекти, където се тренира канго джъмпс индивидуално или с инструктор. Цената за час тренировка започва от около 15-20 лева, като в зависимост от промоции с ваучери или други отстъпки, тя може да варира.

cross