Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

5 „златни правила“ за здрава кожа през зимата

BETTY - 5 „златни правила“ за здрава кожа през зимата
Текст: д-р Слава Божинова, дерматолог в ДКЦ „Александровска“
09.01.24
BETTY брой 116
BETTY - д-р Слава Божинова

Изпръхнало лице, напукани устни, разранени ръце… Това са само част от „страданията“, през които минава кожата ни в мразовитото време. Можем ли да ú ги спестим? Как да подберем подходящата козметика за зимата? И кои „ритуали“ за здрава кожа да спазваме? Попитахме д-р Слава Божинова, която е дерматолог в ДКЦ „Александровска“ в столицата.

„Зимният сезон е свързан с промени в температурата и влажността на въздуха, което създава идеални условия за т.нар. ксероза или сухота на кожата. Пронизващият студ и вятър навън, както и сухият, топъл въздух вкъщи елиминират хидратацията на кожата и водят до сухота, зачервяване, залющване, сърбеж, нацепване и кървене. Лишават я от нейната липидна мантия и това нарушава бариерната ú функция“, предупреждава д-р Слава Божинова. В резултат - кожата започва да губи вода, образуват се микроскопични цепнатини във външния ú слой, което води до възпаление, допълва дерматоложката от „Александровска“.

„Не“ на душ гела с алкохол

За да избегнем този неприятен „сценарий“, трябва да защитаваме и подхранваме кожата си през зимата. Как? „Хубаво е измивните средства да бъдат меки и хидратиращи, с кремообразна консистенция. Да се използват емолиенти под формата на унгвенти, балсами и кремове с по-мазна консистенция – те задържат повече влага в кожата. Но трябва да се прилагат веднага след баня върху влажна кожа“, уточнява д-р Божинова. Съветът ú е да се избягват гелове и лосиони, както и продукти, съдържащи алкохол.

Жожоба и млечна киселина за лицето

Кремовете също трябва да са адекватни за сезона. „Продуктите за лице могат да съдържат масло от жожоба и млечна киселина. Те ексфолират нежно и хидратират едновременно“, отбелязва дерматоложката. Д-р Божинова препоръчва още през зимата да не посягаме често към продукти за лице с гликолова, салицилова киселина и ретинол. „Тези за тяло пък е добре да съдържат глицерин, ланолин, минерални масла и масло от ший“, пропоръчва кожният лекар.

Балсамът за устни е задължителен

В студеното време и устните изискват специално внимание. „Нека не се търкат, да не се премахват механично и насилствено образувани сквами при засушаване. Може да се използва нежна ексфолиация със захар например“, дава идея д-р Божинова. „Приемът на течности и ежедневната хидратация с балсам за устни и фотозащитата са задължителни за тяхното здраве“, напомня дерматоложката.

Винаги носете ръкавици

Ръцете също са особено уязвими през зимата. „Изискват специални грижи – носене на ръкавици, приложение на бариерни кремове, избягване на гореща вода и внимателно подсушаване след измиване, емолиент или масла вечер преди лягане“, изтъква специалистката от „Александровска“.

Псориазис и екземи се обострят

Не е изненада, че зимата е критичен сезон за пациентите със суха кожа и дерматози – като псориазис, атопичен дерматит и екземи. „Тези заболявания се обострят именно тогава.  Пациентите трябва да избягват горещи душове, контакт с вълнени материи, парфюмирани продукти за хигиена и абразивни средства. Употребата на медицинска козметика за суха кожа и дерматози е правило. A пациентите трябва да поемат достатъчно количество течности и витамин D. Удачно е поставянето на овлажнител за въздух вкъщи”, допълва д-р Божинова.

Внимание, студова уртикария!

Превантивни мерки е добре да вземат и хората със студова уртикария. „Приемът на антихистаминови таблетки при тях е препоръчителен. Избягването на ледени напитки и храни е задължително при този вид уртикария, защото има опасност от оток на ларинкса“, предупреждава дерматоложката. И напомня, че тези пациенти внимателно трябва да подбират облеклото си, за да се защитават успешно от студа.

На ски с UV фактор 50+

Лъчите остават „заплаха“ за кожата, дори живакът да пада под нулата. „Комбинацията от сняг и слънце през зимата повишава риска от изгаряне, включително до втора степен, с образуване на мехури с последващи белези и хиперпигментации. Фотозащитата в планината трябва да бъде широкоспектърна с най-висок фактор 50+. А за градски условия е достатъчен и 30+“, разкрива д-р Божинова.

Къде грешим?

„Често допускани „зимни грешки" при полаганите грижи за кожата са горещите вани, продължителното къпане, неупотребата на слънцезащита, нередовното мазане с овлажняващи продукти и прекомерната ексфолиация на кожата“, коментира дерматоложката от „Александрова“. И на финала формулира петте „златни правила“, към които е добре да се придържаме, за да я защитаваме адекватно през зимата:

  1. Кратки хигиенни, а не сгряващи душове, с по-ниска температура на водата,
  2. Овлажняване на кожата непосредствено след баня,
  3. Избягване на алергени и иританти на кожата,
  4. Достатъчен прием на течности,
  5. Употреба на овлажнител за въздух вкъщи.
cross