Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

5 „оръжия“ срещу остеопорозата

BETTY - 5 „оръжия“ срещу остеопорозата
Текст: доц. д-р Пламен Попиванов, дм, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска“
04.10.23
BETTY брой 113
BETTY - доц. д-р Пламен Попиванов, дм, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска“

„Остеопорозата нe боли и се влошава с времето“ – това кратко и ясно определение на най-срещаното костно метаболитно заболяване в света дава известният специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната доц. д-р Пламен Попиванов, дм. Колко българи живеят с коварната диагноза? Има ли как да се избегнат тежките фрактури? Какъв е „златният стандарт“ в диагностиката и растат ли възможностите на съвременната терапия? И не на последно място – кои са принципите на успешната профилактика? В месеца, който минава под знака на Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври), разговаряме с доц. Попиванов, който ръководи Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска“ в столицата.

„Остеопорозата е най-честото костно метаболитно заболяване в света. При него по различни причини костите значително изтъняват и/или значително влошават качеството си и много се увеличава рискът от счупвания при леки травми“, обяснява доц. Пламен Попиванов. С диагнозата в света живеят 20% от жените и 10% от мъжете над 50-годишна възраст. „За България това са съответно 300 000 и 120 000 души. От тях минимум една остеопорозна фрактура имат 50% от жените и 20% от мъжете. За България това са 150 000 жени и 24 000 мъже“, разкрива тревожната статистика ендокринологът.

Опасна като инфаркта и инсулта
„Остеопорозните фрактури на бедрената шийка увеличават 6-7 пъти релативния риск от смърт – колкото тежките инфаркти и инсулти“, алармира специалистът от „Александровска“. И изчислява, че в тази рискова група у нас са 60 000 жени и 12 000 мъже. „След фрактура на бедрената шийка 50% от болните остават завинаги в неравностойно положение“, признава доц. Попиванов. Но в същото време бърза да уточни: „Остеопорозата е профилактируема и в значителна степен лечима. Остеопорозните фрактури могат да се намалят поне двукратно при навременна диагностика с двойноенергийна рентгенова дензитометрия“.

И стресът може да я „отключи“
Както е видно от статистиката, остеопорозата се развива между 2 до 4 пъти по-често при дамите. „Причината е, че костите на жените са с 20% по-тънки, при тях има рязко спиране на функцията на половите жлези /менопауза/ и живеят по-дълго“, коментира известният ендокринолог. Но рисковете фактори не се изчерпват с пола. Даже напротив – по-скоро са няколкостотин, отбелязва доц. Попиванов. „По-честите са възраст, пол, раса, обездвижване, състоянието на половите жлези, бъбречната и чернодробна функция, синдромите на лошо всмукване на храната от стомашно-чревния тракт, вегетарианството, недостигът на млечни продукти и/или витамин D с храната, захарният диабет, някои видове затлъстяване, повишената функция на щитовидната и паращитовидните жлези, остеопорозните счупвания в семейството, лечението с антиполови хормони в онкологията, терапиите с цитостатици, кортикостероиди, медикаменти, потискащи секрецията на солна киселина в стомаха и още много други“, изрежда ги специалистът от „Александровска“. „Неправилната диета, психическото напрежение, обездвижването и вредните навици „отключват“ остеопорозата в над 25% от случаите и при всички положения предизвикват влошаването ú“, предупреждава още доц. Попиванов.

Леки травми, тежки счупвания
Не е мит, че остеопорозата се развива „подмолно“. „Наричат я „тихият крадец“, защото, преди да се появят усложненията ú – счупвания на костите при леки травми, тя няма клинична изява, т.е. алармиращи симптоми. Пациентите, които имат рискови фактори за развитие на остеопороза подлежат на изследване, профилактика и проследяване. При съмнение трябва да се обърнат към личния си лекар, а той да прецени към кого да ги насочи – ендокринолог, ревматолог, ортопед или друг специалист“, напомня опитният лекар.

„Златният стандарт“ в диагностиката
„Диагнозата се поставя с двойноенергийна рентгенова дензитометрия (DXA) – и на поясните прешлени, и на бедрената шийка, защото те дават представа за различните видове кости, които се засягат различно от различните видове причинители на остеопорозата“, дебело подчертава доц. Попиванов. DXA е „златен стандарт“ както за диагностика, така и за отчитане на резултатите от терапията. „Изследване на само едно от двете места намалява с 40-60% точността на диагнозата и проследяването на ефективността на лечението!“, предупреждава началникът на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в „Александровска“. Специалистите назначават и кръвни тестове. „В минималния диагностичен биохимичен панел се включват изследвания за: обмяната на веществата на костите, бъбречната функция, калциево-фосфорната обмяна, витамин D, отделянето на калций в урината, както и общи – например глюкоза, а и специални при наличието на конкретни заболявания“, подробно разяснява доц. Попиванов.

Терапията е от 3 до 5 години
„В България ендокринолозите и ревматолозите от доболничната и от болничната помощ лекуват болните от остеопороза по препоръките и методиките, използвани в целия свят“, категоричен е доцентът от „Александровска“. „НЗОК реимбурсира лечението в интерес на пациентите. Всеки се лекува строго индивидуално, като можем да намалим риска от счупвания над 50%. Дори още повече – до 75%, при условие че лекуваме успешно и риска от падания, който при възрастните хора многократно нараства“, коментира ендокринологът. Разбира се, травмите няма как да бъдат избегнати на 100%. „Възможностите на съвременната терапия позволяват да ги намалим, забавим и отложим, но не и да ги предотвратим напълно или да ги излекуваме завинаги с кратък курс на лечение“, откровен е специалистът от „Александровска“. Доц. Попиванов уточнява, че терапията при остеопороза продължава няколко години – обикновено между 3 и 5 г., но профилактиката ú за рецидиви е за цял живот.

Профилактиката – калций, витамин D и разходки
Най-добре е профилактиката на остеопорозата да започне от ранното детство и да продължи до края на живота. „Трябва винаги да бъде конкретна – индивидуална, съобразно възрастта, възможностите, болестите и т.н.“, уточнява ендокринологът. Има обаче няколко задължителни принципа, на които стъпва – и доц. Попиванов ги разкрива:
- Адекватна диета – прием на витамин D (слънце, риба, витамини); калций (млечен белтък, таблетки калций); белтъчна храна (40% от костта е белтък). Необходимата доза за възрастни е 1000-2000 IU витамин D3 и 900-1200 мг елементарен/йонизиран, а не тегловен калций дневно.
- Адекватно гравитационно натоварване на костите – например 8 км ходене пеша дневно по възможност.
- Избягване на вредностите – до 3 кафета и до 50-100 мл концентрат дневно. Без тютюнопушене и наркотици.
- Психично спокойствие – профилактика и лечение на тревожни, депресивни разстройства и др.
- Профилактика и лечение на всички рискови фактори и заболявания, които могат да доведат до остеопороза и падания.
- Профилактиката обаче не е равнозначна на „самолечение“. Този феномен доц. Попиванов коментира така: „Което сам си го направиш, никой не може да ти го направи!“. За жалост в практиката му подобни случаи далеч не са прецедент. „В момента 30-40% от пациентите се самолекуват или променят предписаното лечение, съобразно телевизионни или фирмени реклами, съвети в Мрежата и т.н. По правило резултатите не са добри“, не крие доц. Пламен Попиванов.

Вегетарианците са в риск

Вегетарианците са в рисковата група за остеопороза. Защо? Доц. Пламен Попиванов обяснява, че в растенията наистина има много калций. „Само преживните животни (крави, овце, кози и т.н.) обаче могат да го усвояват достатъчно. Хората усвояват ограничено количество от растителната храна (до 380 мг дневно). При вегетарианците солите от растенията се свързват с калция в храната (например от млякото) и значително намаляват усвояването му“, разкрива ендокринологът. Неслучайно хората, които не ядат месо, имат по-тънки кости. „Затова „лечението“ с повишен внос на богати на неусвоим за хората калций растителни храни има обратен ефект“, предупреждава специалистът от „Александровска“.

cross