Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

30 май - Световен ден на множествената склероза

BETTY - 30 май - Световен ден на множествената склероза
Текст: Олга Георгиева
13.05.24
BETTY брой 120

Всяка година на 30 май се отбелязва Световният ден за борба с множествената склероза. Глобалната инициатива предоставя на обществеността информация за това социално значимо заболяване и дава разбиране за неговото влияние върху живота на почти три милиона души на планетата и на техните близки.

„Съучениците ми се подиграват, че майка ми ходи вечно пияна и залита, но те не знаят, че тя има множествена склероза. Вече трябва повече да ù помагам вкъщи и затова понякога изоставам с уроците. Много ми е мъчно за мама, особено когато виждам, че я боли.“

Мая, на 14 години

Множествената склероза (МC) е хронично прогресивно автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система. Описана е за пръв път преди 156 години от френския невролог Жан-Мартен Шарко. При това заболяване имунната система на организма атакува миелиновата обвивка на нервните влакна, което води до възпаление, демиелинизация и образуване на склерозни плаки, които прекъсват предаването на нервните импулси и водят до нарушаване на нормалното функциониране на нервната система.

Това се изразява в широк спектър от симтоми като: зрителни проблеми, нарушения в двигателната и сензорната система, мускулна слабост, съкращения на мускулите, затруднено движение, координация и баланс, чувство за крайно изтощение, хронична болка, проблеми с уринирането, променливо настроение, депресия, намаляване на познавателните способности и др. МС може да ограничи пациентите в техните ежедневни дейности, работата и социалните взаимодействия и да доведе до инвалидизация и намаляване на продължителността на живота. Причините за появата на заболяването не са ясни, смята се, че може да се дължи на генетични фактори и на фактори от околната среда. Не съществува и лекарство за лечението му. Използваните медикаменти целят възстановяване на функциите след пристъп и забавяне на процеса на задълбочаване на болестта.

Много хора търсят алтернативно лечение като спазване на хранителни режими, използване на техники за релаксация (например йога), билколечение (в това число с медицински канабис), хипербарна кислородна терапия (вдишване на 100% кислород в затворена камера), рефлексология, акупунктура и др.

В България

По данни на Българското дружество по неврология у нас от множествена склероза страдат над 7000 души. Средната възраст, при която са се появили първите симптоми, е 30 години, засегнати са почти двойно повече жени. Голямата социална значимост на болестта се състои именно в това, че тя се отключва в активна възраст. Лечението може да бъде изключително скъпо, като в него се включват разходи за лекарства, лабораторни изследвания, консултации и рехабилитация, а впоследствие и за грижа за болния. Всички медикаменти, с които към момента разполага науката, са включени в Позитивния лекарствен списък на Република България и са 100% реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса. За подкрепа на пациентите с множествена склероза работят различни неправителствени организации като Фондация „Множествена склероза България“, Фондация „МС-мога сам“, „МС Общество България“ и др.

Световната кампания през 2024 г.

Хората с множествена склероза имат нужда от информация за заболяването и начините за лечение и справяне със симптомите. От друга страна, когато обществото е по-информирано за последствията от него, може да осигури по-адекватна подкрепа за подобряването на качеството на живот на засегнатите лица. Всяка година месец май се посвещава на осъзнаването и подкрепата за онези, които живеят с това заболяване, както и на продължаващите научни изследвания и усилия за намиране на лечение. През 2009 г. Международната федерация за множествена склероза (MCIF) и нейните членове инициират първия Световен ден. Оттогава всяка година се разработва различна информационна кампания, темата през 2024-2025 г. е „Моята диагноза MC“. Кампанията пропагандира ранната и точна диагноза, подчертава глобалните препятствия пред диагностицирането на множествената склероза, повишава осведомеността, като споделя данни и реални истории. Организаторите на кампанията призовават за по-добро обучение на здравните работници по MC, за нови изследвания и за по-грижовни общности.

За повече информация:

World MS Day 30 May 2023

cross