Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

29 септември – Световен ден на сърцето

BETTY - 29 септември - Световен ден на сърцето
Текст: Олга Георгиева
04.09.23
BETTY брой 112

„Предизвикваме ви да ходите, да тичате или да карате велосипед по маршрут във формата на сърце във вашия град! Каквото и разстояние да изминете, всяка стъпка е от значение за здравето на сърцето ви! Искаме да видим възможно най-много сърца във възможно най-много градове до 29 септември 2023 г. Независимо дали сте сами или в група, направете своята форма на сърце и я споделете с другите.“  Това е предизвикателството на Световната федерация на сърцето (WHF) до всички хора по света тази година.

Сериозното увеличение на сърдечносъдовите заболявания след пандемията от Ковид-19 е причина сега повече от всякога да помислим за сърцето, да научим колкото може повече за него и за това как да се грижим за неговото здраве. Още през 1999 г. Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO) започват да отбелязват Световния ден на сърцето през септември. Целта му е чрез различни събития по света да се повиши информираността на хората за сърдечносъдовите заболявания, причините за тях и превенцията им. Те са една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб и всяка година отнемат живота на над 18 милиона души.

Най-често срещаните болести, засягащи сърцето, са: аритмия, ангина пекторис, вродено сърдечно заболяване, исхемична болест, инфаркт, сърдечна недостатъчност, аортна стеноза, предсърдно мъждене, ревматично сърдечно заболяване, лъчева сърдечна болест, възпалителни заболявания (ендокардит, миокардит, перикардит) и др. Въпреки че има фактори, върху които не можем да влияем, като фамилната обремененост, напредналата възраст, Ковид и други, можем да въздействаме върху останалите причини: висок холестерол, наднормено тегло, слаба физическа активност, тютюнопушене, алкохол, преяждане, стрес, високо кръвно налягане и диабет. И можем да се стремим да водим възможно най-здравословен начин на живот.

Световната федерация на сърцето

Създадена е в Женева, Швейцария, през 1978 г. от сливането на Международното дружество по кардиология и Международната кардиологична федерация. През 1996 г. по споразумение с ЮНЕСКО и СЗО федерацията започва проекти за превенция на различни сърдечносъдови заболявания в развиващите се страни. Две години по-късно федерацията вече има над 200 членове и партньори по света и е значим фактор в сферата на кардиологията. Днес е призната като водещ партньор на СЗО. Федерацията работи по темите: сърдечносъдови заболявания, замърсяване на въздуха, болест на Чага, холестерол, Ковид-19, диабет, затлъстяване, диети, сърдечна недостатъчност, хипертония, превенция, тютюнопушене, ревматично сърдечно заболяване, жените и сърдечносъдовите заболявания.

Световен ден на сърцето 2023

Световният ден на сърцето напомня на всички по света да се грижат за сърцата си. Тази година кампанията се фокусира върху основната стъпка: първо да опознаем сърцата си. През 2023 г. федерацията моли света да ИЗПОЛЗВА сърцето, да ПОЗНАВА сърцето. Защото ние обичаме и можем да пазим само това, което познаваме. Повече информация за кампанията ще намерите на сайта на Световната федерация на сърцето: www.world-heart-federation.org

В България

По данни на Министерството на здравеопазването, за да се подобри здравето и качеството на живот на населението, в изпълнение на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. България е приела Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025. Сред дългосрочните й цели са: намаляване с 10% на преждевременната смъртност (преди 65-годишна възраст) от сърдечносъдови заболявания и на заболеваемостта от сърдечна недостатъчност; с 5% на смъртността от исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест и сърдечна недостатъчност и с 5% на честотата на артериалната хипертония във възрастовата група 25-64 г.

Всяка година Дружеството на кардиолозите в България в партньорство с други здравни организации провежда информационна кампания за Световния ден на сърцето. На 29 септември 2023 г. България отново ще се присъедини към призива на Световната федерация на сърцето за повишаване на познанията за това как работи и от какво има нужда сърцето и за подкрепа на борбата със сърдечносъдовите заболявания.

За повече информация:

Дружество на кардиолозите в България

www.bgcardio.org

cross