Текст: д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт

Безсънието е силно разпространено разстройство на съня, което засяга милиони хора по целия свят. Тези хора изпитват трудност да заспят и това често води до сънливост през деня и общо усещане за умствено и физическо неразположение. Приблизително 22% от българите страдат от безсъние почти всяка нощ.

Безсънието включва нарушение както на качеството, така и на количеството на съня и се разделя на три вида. При преходното безсъние симптомите траят от няколко дни до няколко седмици. При острото безсъние, или краткотрайно безсъние – в продължение на няколко седмици до месец. Хроничното безсъние продължава месеци, а дори и години. В повечето случаи причините за всички видове безсъние са вторични, което означава, че те са странични ефекти или симптоми, произтичащи от друг основен проблем. Въпреки че безсънието може да засегне хора от всяка възраст, то се среща  по-често при възрастни хора (повече жени, отколкото мъже). Състоянието на безсъние може да затрудни учението, работата, да допринесе за появата на затлъстяване, тревожност, депресия, раздразнителност, проблеми с концентрацията или с паметта, влошена  функция на имунната система и намалено време на реакция. Безсънието може да бъде причинено както от физиологически, така и от психологически фактори. Често има медицинска причина, която причинява хроничното безсъние, докато преходното може да се дължи на неотдавнашно или настоящо събитие. Причините за безсъние могат да бъдат следните:

  • Нарушения в циркадианния ритъм (ритъмът на бодърстване и сън) – работа на смени, високо надморско равнище, шум в околната среда, топлина или студ.
  • Психологични проблеми – хората с нарушения на настроението като биполярно разстройство, депресия, тревожни разстройства или психични разстройства са по-склонни да имат безсъние.
  • Медицински състояния – като мозъчни лезии, тумори, травми на главата, хронични болки, синдром на хроничната умора, сърдечна недостатъчност, ангина, хронична обструктивна белодробна болест, астма, сънна апнея, болест на Паркинсон, Алцхаймер, артрит и др.
  • Хормонални проблеми – обусловени от намаленото ниво на естроген или от хормонални смени по време на менструацията.
  • Сънно несъпричастен партньор – хърка, обръща се или не позволява на другия да заспи.
  • Свръхактивен ум или бременност.
  • Медийна техника в спалнята със синя светлина, която нарушава предимно съня на децата.

Всеки човек има периоди на безсъние. На тялото ни са необходими от 7 до 8 часа сън, за да се възстанови и човек да се чувства отпочинал на сутринта. Хроничното безсъние може да доведе до здравословни проблеми. Тъй като сънят е жизненоважна част от здравословния начин на живот, ако не можете да получите необходимото количество от него, здравето в крайна сметка ще страда. Безсънието може да доведе до психични нарушения като депресия или тревожност, а това може да увеличи риска от инфекции, високо кръвно или диабет.

Лечението се изразява най-напред в промяна на начина на живот, на хранителния режим и в създаването на навици преди лягане, които да намалят симптомите на безсънието, преди да се поеме пътят към хапчетата. Редовните упражнения могат да помогнат за подобряване качеството на съня чрез подобряване на цялостното ви здраве. Трябва да се опитате да изчистите главата си от стресовите ситуации и преживявания. Вземете си например релаксираща вана или душ преди лягане, пийте билкови чайове преди сън, например чай от лайка. Консумирайте по-малко кофеин и алкохол. Кофеинът стимулира мозъка и сетивата ви, алкохолът може да ви направи сънливи в началото, но след това ще се будите често през нощта. Консумирането на малко количество захари или въглехидрати половин час преди лягане често може да ви успокои и да намали риска от безсъние. Друг вариант е да опитате валериан или хранителна добавка с мелатонин. Ако нищо от изброеното не ви помогне, консултирайте се с психотерапевт или психиатър.