Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

10 причини да откажете цигарите

01.05.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636538848388{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Татяна Василева, семеен лекар

„Поеми ангажимент да се откажеш!“ С този призив Световната здравна организация (СЗО) стартира глобалната си кампания в помощ на над 780 милиона пушачи в света, които признават, че искат да се спасят от „сладкия порок“.

Защо си струва да кажем „Не!“ на цигарите именно сега? Как пушенето руши здравето ни? И по-голямо предизвикателство ли е спирането му след повече от година на локдаун, през която бяхме принудени да се лишаваме от редица малки удоволствия?

В навечерието на Световния ден без тютюнопушене – 31 май, попитахме семейния лекар с над 30-годишна практика д-р Татяна Василева.

„Най-лесното нещо на света е да откажеш цигарите. Самият аз съм го правил хиляда пъти!“ Няма пушач, който да не е изпитвал този знаменит афоризъм на Марк Твен на гърба си. Защо обаче си струва да се пробваме за 1001-ви път?

„Няма орган или система в човешкото тяло, който да не е поразен от токсичния ефект на цигарите. Според статистиката тютюнопушенето убива около 8 млн. души всяка година. То е рисков фактор за отключването на редица тежки диагнози – сърдечносъдови заболявания и инциденти, рак, диабет, тежки респираторни инфекции и т.н.“, предупреждава д-р Татяна Василева.

В същото време всяка „спестена цигара“ буквално може да ни възнагради с по-дълъг живот. „Изследванията на бивши и настоящи пушачи сочат, че спирането на цигарите на 30+ например, може да ни „спечели“ около 10 години. Дори да се откажем след 60-годишна възраст – пак има смисъл, защото се очаква да добавим към живота си около 3 г.“, подчертава семейният лекар. И формулира своите 10 причини, които да ви мотивират да кажете „Край!“ именно сега.

1. Ефектът е мигновен

Благотворният ефект от спирането на цигарите е почти мигновен. В рамките на двайсетина минути, след като загасите последната например, пулсът и кръвното ви налягане се нормализират. „За около 8-12 часа нивата на въглеродния диоксид в кръвта падат. След около 2 седмици кръвообращението се подобрява, а в рамките на около 3 месеца – и белодробната функция“, подчертава д-р Василева.

Макар много от току-що отказалите се пушачи да се оплакват от кашлица и пристъпи на задух, тези симптоми отшумяват – при всеки индивидуално, обикновено в рамките на няколко месеца. „Клетките на белия дроб постепенно подобряват способността си да втечняват слузта, да изхвърлят вредните вещества и да потискат инфекцията“, успокоява д-р Василева.

2. „Застраховка“ срещу COVID-19

Боледуването от COVID-19 протича по-тежко при пушачите и рискът от усложнения и дори смърт при тях е по-голям, категорична е д-р Татяна Василева, като се позовава на официалната позиция на СЗО. Но признава, че спорни проучвания от Китай и Франция, огласени скоро след избухването на пандемията през 2020 г., са объркали пациентите.

„Миналата пролет в медиите бяха тиражирани данни, че страстните пушачи са по-устойчиви на заразяване. По-късно те бяха категорично оборени, но доста хора използваха тази информация като аргумент в полза на цигарите и за успокоение на собствената си съвест“, припомня семейният лекар. Д-р Василева не крие и друго – тревожността и депресивните състояния, отприщени от пандемията, карат доста от пациентите ú по-често да посягат към кутията с цигари.

„Нека не забравят, че никотинът не е лекарство срещу стрес. И тютюневият дим ги прави по-уязвими по отношение на COVID-19, като едновременно поразява съдовете на белия дроб, а и потиска т.нар. клетъчен имунитет на дихателните пътища“, изтъква лекарят.

3. Спасение за сърцето

И „няколко цигари с кафето“ са достатъчни, за да поставят сърдечносъдовата система в риск, категорична е д-р Василева. „Тютюневият дим уврежда артериите, причинявайки натрупване на плака и развитие на съсиреци, като по този начин ограничава притока на кръв и в крайна сметка води до инфаркти и инсулти. Рискът от съдов инцидент скача до 4 пъти“, алармира семейният лекар.

Хубавато е, че само около година след отказването от порока, опасността от развитие на исхемична болест на сърцето намалява наполовина, а 10 години по-късно се изравнява с този за непушачите. „5 години след спирането пък, рискът от мозъчен инсулт при бившите пушачи е като при хората, които никога не са посягали към цигара“, допълва д-р Василева.

4. Внимание, рак!

Тютюнопушенето е „виновник“ за рака на белия дроб при около 80-90 на сто от случаите, не се уморяват да напомнят д-р Василева и колегите ú лекари. „Пушачите са до 22 пъти по-склонни да „отключат“ тази диагноза“, алармира джипито.

Около 10 години след отказа на цигарите обаче вероятността от смърт от белодробен карцином става 2 пъти по-малка за експушачите, сочи статистиката. Наред с това тютюнопушенето е рисков фактор за над 20 вида рак, подчертава д-р Василева.

Например на гърлото, устната кухина, хранопровода, дебелото черво, стомаха, панкреаса, пикочния мехур и бъбреците, маточната шийка и яйчниците и т.н.

5. Стимул за либидото

Вместо да посягате към виагра, захвърлете цигарите, е препоръката на лекаря. „Пушенето може да причини еректилна дисфункция. Причината е, че ограничава притока на кръв към пениса. Затова и еректилната дисфункция е по-честа при пушачите“, дава силен аргумент в полза на отказа от тютюна д-р Василева.

6. Мечтата за бебе е по-близо

Спирането на пушенето може да „скъси“ и пътя към сбъдване на мечтата за бебе. Цигарите влияят негативно както на фертилитета на мъжете, така и на жените. „Пушенето намалява броя на сперматозоидите, подвижността и формата им“, предупреждава д-р Василева.

Същият е ефектът и върху яйцеклетките, затова препоръката е дамите да откажат цигарите в мига, в който се решат на бебе. „Пушенето по време на бременността пък е изключително опасно – дори и пасивното“, алармира още д-р Василева. То излага дамите на риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.

7. Помощ за стомаха

Цигарите са враг и на стомаха. „Пушачите по-често страдат от стомашно-чревни разстройства. Наред с повишения риск от развитие на карцином на стомаха или дебелото черво, които вече споменахме, не бива да подценяваме и язвата. Именно цигарите са един от отключващите фактори за тази коварна диагноза“, отбелязва д-р Василева.

8. Грижа за очите

И очите не обичат тютюневия дим. „Пушенето причинява много очни заболявания, които, ако не се лекуват, могат да доведат до слепота“, предупреждава семейният лекар. Една от коварните диагнози, доказано свързани с цигарите, е макулната дегенерация, която води до необратими поражения върху очите.

„Пушачите са с по-висок риск от развитие и на катаракта – т.нар. перде. А вече има данни, че имат отношение и към „отключването“ на „тихия крадец на зрение“ – глаукомата“, не крие д-р Василева.

9. Вместо крем срещу бръчки

Внимание, дами – пушенето състарява! „Димът влияе на колагена и пагубният му ефект не може да бъде компенсиран и със скъпа козметика“, алармира лекарят.

Това е и причината – особено във възрастта над 45 години, пушачките да имат по-суха и изтъняла кожа, както и повече бръчки – особено около очите и устата. „Не по-добър е ефектът върху косата. Тя също изтънява“, допълва д-р Василева.

10. За холивудска усмивка

Зъбите, разбира се, също „падат жертва“ на порока. Затова, ако искате холивудска усмивка, по-добре хвърлете запалката в коша. „Зъбите на пушачите пожълтяват, оплакват се и от лош дъх.

Заради пушенето започва да се трупа повече зъбна плака, венците кървят, стига се до възпаления и опасността от развитие на пародонтоза с възрастта е сериозна. А това хронично заболяване, води до загуба на зъби“, припомня д-р Татяна Василева.

Затова призовава: „Загърбете цигарите и се усмихнете на своето утре без дим сега!“.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross